Privatøkonomi

Fremgangen på boligmarkedet har nu varet syv år

Der er fremgang for salget af parcelhuse i hele landet nu.

Det er blevet dyrere at købe bolig de seneste syv år. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto

Der har været bump på vejen, men boligmarkedet har nu været i fremgang de seneste syv år.

De reale huspriser – altså huspriserne korrigeret for den underliggende prisudvikling – nåede bunden i 2012 og er siden da steget med 23 pct. For de nominelle huspriser har fremgangen været på små 30 pct., viser tal fra Finans Danmark.

»Især københavnsområdet og landets største byer har været i førertrøjen, men i de seneste år har der været mere positive tendenser på resten af boligmarkedet, og udviklingen på tværs af landet er derfor blevet mere ensartet,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe, som har analyseret tallene.

Huspriserne ligger nu højere end på samme tidspunkt sidste år i samtlige 11 landsdele. Det samme gør sig gældende i omtrent syv af 10 kommuner.

I Nykredit forventer man, at antallet af hushandler vil sætte rekord i år. Samme forventning har man på Boligsiden, der registrerer samtlige bolighandler blandt ejendomsmæglerne.

»Der har været fremgang på boligmarkedet i flere år nu, og antallet af hushandler sætter formentlig rekord i 2019 med det højeste antal siden før finanskrisen,« konstaterer boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Det er en normal cyklus, at fremgangen begynder i de store byer for at sprede sig. Der er flere forklaringer på fremgangen, der også er mærkbar i de helt små kommuner.

Dansk økonomi har det fortsat godt, beskæftigelsen er også relativt høj på landet, og de lave renter kommer boligkøbere til gode i hele landet – også i landdistrikterne.

Ifølge kommunikationsdirektør for Boligsiden Birgit Daetz fik boligmarkedet vinger i 2015, da renterne for alvor faldt for første gang.

»Det har naturligvis haft stor betydning for antallet af hushandler rundt omkring i landet. Flere har simpelthen fået råd til at købe bolig,« mener Birgit Daetz.

BRANCHENYT
Læs også