Privatøkonomi

Skuffende tal for Østeds møller udløser børsnedtur

Ugens aktie: Verdens førende selskab indenfor havvindmølleparker har sænket forventningerne til, hvor meget strøm hver mølle kan producere i sin levetid. Det økonomiske tab opvejes her og nu af besparelser. Men analysen er en streg i regningen for et selskab, der gerne vil fri af politiske bånd.

Adm. direktør Henrik Poulsen løftede sløret for den nedslående analyse af havvindmøllernes forventede produktion i forrige uge og indkasserede et voldsomt kursfald på børsmarkedet. Arkivfoto: Stine Jacobsen/Scanpix/Reuters

Aerodynamik er en vanskelig disciplin. Selv om der har været forsket i det gennem århundreder, kan man stadig ikke forlade sig på blot at beregne, hvordan man reducerer vindmodstanden mest muligt. Man må stadig bruge vindtunneller til at gennemføre praktiske tests, og der kan komme overraskende resultater ud af det.

I vindmølleindustrien handler det ikke om at minimere vindmodstanden, men tværtimod om at maksimere den: Det gælder om at ”fange” så meget af vinden som muligt. Men det er ikke mere enkelt, har Ørsted konstateret ved at gennemregne en stor datamængde fra sine havvindmølleparker rundt omkring i verden:..

BRANCHENYT
Læs også