Privatøkonomi

Danskernes formue i banken sætter rekord

De danske lønmodtagere havde i oktober samlet 940 mia. kr. stående på bankkontoen, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Arkivfoto: Lærke Posselt.

Danskernes formue i banken vokser og vokser.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at danskerne ved udgangen af oktober samlet havde 940 mia. kr. stående i banken, når der tages højde for normale sæsonudsving, og det er ny rekord.

Beløbet er steget med 4 mia. kr. alene i forhold til september og med næsten 40 mia. siden nytår.

Ifølge beregninger fra Arbejdernes Landsbank svarer det til, at det gennemsnitlige indestående per dansker over 18 år er omkring 208.000 kr.

»Tendensen med stigende opsparing blandt danskerne er ikke noget nyt fænomen. For på trods af, at det går godt i dansk økonomi, hvor rekordmange er i arbejde og reallønnen stiger, så har vi været ekstraordinært glade for at spare op. Vi er derfor langtfra den forbrugsfest, som kendetegnede det forrige opsving midt i 00´erne,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi sparer nemlig 7 kr. op for hver 100 kr., der kommer ind på bankkontoen, hvilket absolut er i den høje ende af skalaen. Ser vi tilbage til før finanskrisen, lånte vi 3 kr. ekstra for hver gang vi tjente 100 kr., hvilket betød, at vi brugte flere penge end vi tjente,« fortsætter Brian Friis Helmer.

Hvis man ikke kan genkende billedet af at have mere end 200.000 stående på bankkontoen, er man ikke alene.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 70 pct. af de danskere, der har penge stående i banken, har under 100.000 kr. Det er derfor få, men rige danskere med et solidt beløb på bankkontoen, der er med til at trække gennemsnittet op.

Læs også