Privatøkonomi

Sådan begrænser du dit forbrug i julen

Budget, forberedelse og åbenhed kan hjælpe med at holde forbruget på et fornuftigt niveau i julen.

Det kan være dyrt at holde jul, hvis man mister overblikket over sine udgifter. Foto: 
Andrew Kelly // Ritzau Scanpix
Jul

Julehandlen er så småt gået i gang. Og for nogen kan det blive en ret så dyr måned, når der både skal købes gaver til hele familien og handles ind til det helt store julemåltid.

Men der er nogle ting, du selv kan gøre for at holde styr på forbruget i julen. Det forklarer Samantha Barry, der er redaktør på magasinet Glamour, til CNBC.

Ifølge hende handler det om planlægge så meget som muligt. At finde ud af, hvor meget du rent faktisk har råd til at spendere, er det første skridt.

Transport, julefrokoster og gaver er poster, der er svære at undgå. Derfor er det en god idé, at fastlægge dit budget tidligt på måneden.

Hvis du så får lavet et budget, så bliver det måske også lidt nemmere at holde sig ”på måtten” og undgå at foretage impulskøb, foreslår Samantha Barry til CNBC.

Hvis man ved, at man har svært ved at undgå impulsindkøbene i julen, så kan man med fordel også vælge, at man kun må bruge kontanter, så man ikke lige bliver fristet af kreditkortets mulighed for at lave overtræk. På den måde kan man måske også have lidt nemmere ved at holde styr på udgifterne.

Sidst, men ikke mindst, foreslår hun også, at man taler åbent om sit budget med sin familie, så man måske kan undgå at føle sig presset til at spendere lidt ekstra. Og måske kan det have samme virkning på dem.

Og julehandlen er muligvis blevet kickstartet herhjemme på den såkaldte ”Black Friday”. Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) oplyste lørdag, dagen efter Black Friday, til Ritzau, at der fredag blev omsat for 750 millioner kroner i danske netbutikker.

»Vi kan stå inde for tallet 750 millioner kroner omsat i danske netbutikker inden for det sidste døgn, og det er en fremgang på 50-60 procent i forhold til sidste år,« siger Niels Ralund, som er administrerende direktør i FDIH, til Ritzau.


BRANCHENYT
Læs også