De rige hyrer private formue-sittere

Der bliver flere og flere meget rige i verden og i Danmark. De store bankers særlige afdelinger for de rigeste kunder er ikke nok - flere og flere af dem søger mod "family offices" for at pleje formuen.

Lego-arvingen Agnete Kirk Thingaard er udtaget til det danske dressurhold ved OL i 2020 og deltog i Rio i 2016 (billedet). Hun har brugt formuer på sine heste, hesteavl og godset Julianelyst.  Foto: Jens Dresling

I jagten på den perfekte yngelpleje for millionerne hyrer flere og flere af landets rigeste en uafhængig rådgiver og gerne i et såkaldt "family office".

De mest velhavende hyrer deres eget team af eksperter og laver dermed deres eget kontor. Andre finder vej til rådgivere, der specialiserer sig i formuepleje for dem, der ikke synes, banken er nok.

»De vælger rådgivere som os for at spare deres egen tid og for at få lagt en overordnet, uafhængig strategi for deres formue – og også få hjælp til at håndtere bestemte interesseområder, som f.eks. at rådgive deres børn, finde den rette hest, en eksklusiv bil eller en investeringsejendom,« siger Johan Bangsborg.

Sammen med en tidligere kollega åbnede han i foråret Imperium, som er et såkaldt "multi-family office" for folk med en formue på over 25-30 mio. kr. Siden har interessen været stor nok til, at der fra 1. januar er seks ansatte og et kontor i både København og Aarhus.

Det er uafhængigheden, der trækker, tror Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»I bankerne handler deres "private banking" om at servicere kunderne kompetent med bankens egne produkter. I family offices handler det for kunderne om netop at gøre sig fri af bankernes produkter og få reel uvildig rådgivning,« siger Lars Krull.

Generelt bliver formueforvaltningen professionaliseret, og man skelner skarpere og skarpere mellem de penge, der er bundet i familiens virksomhed, og de penge der skal være familiens formue fremover.

Karina Hejlesen Jensen, leder af PWC's afdeling for Family Business

Der er desuden sket en professionalisering i ejerfamilierne, mærker man i rådgiverkoncernen PWC.

»Generelt bliver formueforvaltningen professionaliseret, og man skelner skarpere og skarpere mellem de penge, der er bundet i familiens virksomhed, og de penge der skal være familiens formue fremover. Det betyder, at vi mærker en øget efterspørgsel efter rådgivning om det,« siger Karina Hejlesen Jensen, som er partner og leder PWC's afdeling for Family Business.

Jagten på mere individuel og uafhængig rådgivning hænger også sammen med, at klienterne ikke får meget afkast ved at have pengene stående i f.eks. obligationer med meget lav rente.

»Vi ser en stigende tendens til at gå efter alternative investeringer, fordi renteniveauet er så lavt. Det er bl.a. drevet af de yngre velhavere, som i højere grad end de ældre gerne vil investere i bæredygtighed og i længerevarende projekter. Gerne nogen, der påvirker samfundet i en positiv retning,« siger Johan Bangsborg.

Læs også
Top job