Privatøkonomi

Fremtidens bolig er bygget i træ

Klimaudfordringerne har fået arkitekter verden over til at lede efter mere bæredygtige byggematerialer til fremtidens huse, og allerede nu skyder træhuse op som paddehatte i verdens metropoler. 

En stigende efterspørgsel på boliger og et krav om, at vi skal reducere den globale C02-udledning til netto nul, kræver, at vi gentænker måden, vi bygger boliger på, mener Sinus Lynge, som er arkitekt og grundlægger af tegnestuen Effekt Arkitekter, der sammen med Space 10 og Ikea har udtænkt byggesystemet The Urban Village Project, som er bæredygtigt modulbyggeri i træ. Visualisering: Effekt for Space10 På Aarhus Havn er der tanker om at bygge det 32 meter høje træhus, Tower of Wood. Visualisering: Rambøll Mjøstårnet i Norge er med sine 85,4 meter det højeste træhus i verden i dag, men et kapløb om at overgå det i højden er i fuld gang. Blandt andet skal et 350 meter højt hybridhøjhus bygget af 90 pct. træ efter planen stå færdigt Japan i 2041. Derudover har den kendte arkitekt Zaha Hadid tegnet verdens første fodboldstadion i træ , der skal opføres i England. Foto: Voll Arkitekter Til hovedbanegården i Olso har arkitektfirmaet C.F. Møller tegnet tårnet Fjordporten Nordic Light, som bliver opført delvist i træ som et såkaldt hybridhøjhus. Visualisering: C.F. Møller

Op gennem historien har mennesket tyet til træ, når vi skulle have tag over hovedet. Vikingerne byggede borge af det, de amerikanske nybyggere bjælkehytter, og den dag i dag finder man stadig massevis af boliger i træ – om det så er sommerhuse, svenske ødegårde eller højhuse.

Ja, du læste rigtigt: højhuse. Verden over knopskyder byer i højden med træhuse – og der er ligefrem gået helt sport i det, præcis ligesom det igangværende væddeløb om at bygge verdens højeste bygning. I skrivende stund ligger verdens højeste træhøjhus i Norge, hvor Mjøstårnet med sine 85,4 meter har slået fast, at man sagtens kan bygge i højden med træ. ..

BRANCHENYT
Læs også