Privatøkonomi

FDM: Elbiler er billigst i 2020

Lavere udgifter til brændstof og strøm gør elbilen til den billigste bil i drift i 2020, viser nye beregninger fra FDM.

Det kommer i gennemsnit til at koste 3,58 kroner pr. km. at køre i en elbil i 2020. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
FDM

Er man endnu ikke overbevist af de miljømæssige goder ved at køre i en elbil, kan det være, at den økonomiske fordel kan være tillokkende. En elbil er nemlig samlet set billigere at køre i end en tilsvarende benzin- eller dieselbil, skriver FDM i en pressemeddelelse.

Ifølge beregningerne, som er offentliggjort i FDMs rapport ”Bilbudget 2020” koster det i gennemsnit 3,58 kroner pr. km at køre 100.000 km i en elbil til 300.000 over en periode på 5 år. Til sammenligning koster en ny plugin-hybrid 3,73 kr. pr. km, mens en benzin- eller dieselbil, der har kostet cirka 275.000 kr., koster 4,13 kr. pr. km.

Beregningerne tager en lang række udgifter til bilen in mente - blandt andet dækudgift, vedligeholdelse og brændstofpriser. Det er særligt de lavere udgifter til brændstof og ejerafgift, der er lavere for elbilerne.

Selvom det i 2020 er billigere at køre i elbil end f.eks. i en tilsvarende benzinbil, kan det dog snart ændre sig. Afgifterne på elbilerne står de kommende år til at stige, og det er noget, der vækker bekymring hos FDM.

»Allerede fra næste år står afgifterne til at stige markant, og i 2022 udløber elbilernes delvise fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning på afgiftsspørgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal gå i stå,« siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM, i pressemeddelelsen.

Selvom det altså er billigst at køre i en elbil, er der også godt nyt for ejere af benzin- og dieselbiler. På grund af lave renter og faldende brændstofpriser bliver det samlet set en smule billigere at være bilejer i 2020. Udgifterne står til at falde mellem to til fire procent, oplyser FDM.

Læs også