Privatøkonomi

Historisk høj husleje, hvis du vil have nyt kontor

Hvis alle byggeplaner bliver til noget i København, kan det presse huslejerne på kontorejendomme ned.

Udlejerne af kontorejendomme specielt i Københavns indre by har været begunstiget af beskedent nybyggeri. Men den udvikling vender. Arkivfoto: Bo Svane Arkivfoto: Bo Svane

Hvis man har brug for et nyt kontor i København, skal man kigge dybt i tegnebogen. Det koster nu 2.000 kr. per kvm, hvis man vil leje sig ind i en kontorejendom.

Dermed er en magisk grænse passeret, mener chefanalytiker i Realkredit Danmark, Simon Kristiansen. Han har netop analyseret markedet for kontorejendomme.

Huslejen i København er dermed steget med 4,7 pct. på blot to år. For de mest attraktive kontorejendomme er lejen steget hele 10 pct.

I samme periode er investorernes afkastkrav faldet til 4,2 pct.

Der er flere forklaringer på den markante medvind. I de seneste ni år er der hvert år kommet 2,7 pct. flere ansatte med brug for et kontor.

Flere områder skiller sig ud, ikke mindst det såkaldte CBD-område, der er en fællesbetegnelse for indre by og Christianshavn. Her er de almindelige markedskræfter mere eller mindre sat ud af spil, fordi der er virksomheder, der bare vil have tæt kontakt med byen

»Vi tror dog, at den tid snart er forbi,« fastslår Simon Kristiansen.

I stedet vil der komme fuld fart på områderne omkring Ørestaden, Nordhavn og Sydhavn.

Realkredit Danmark forventer, at huslejerne kan stige endnu mere i den kommende tid. Det skyldes, at der ikke er blevet bygget nok til at mætte efterspørgslen.

Men det kan slutte brat. I pipeline ligger der byggeplaner for 2,7 mio. kvm. Bliver alle planer til noget, vil det udgøre næsten 50 pct. af den nuværende bestand af kontorer i København.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også