Privatøkonomi

29.000 boligejere skal have penge tilbage - nu er der et problem

Nye it-fejl betyder, at tilbagebetalingen af 150 mio. kr. er sat i bero. Flere boligejere end hidtil antaget kan have betalt for meget i grundskyld.

De 29.000 danske boligejere har samlet set betalt 150 mio. kr. for meget i grundskyld. Det kom frem tilbage i maj sidste år. Foto: Mathias Svold

En stor gruppe danske boligejere har betalt millioner for meget i grundskyld og skal derfor have penge tilbage.

Det har de vidst i snart ni måneder, men de kommer til at vente endnu længere på at få deres skattekroner retur.

Nye fejl i Skatteministeriets gamle system til at lave ejendomsvurderinger betyder nemlig, at tilbagebetalingen af de mange penge er sat på pause. Det skriver Version2.

»De nye systemfejl indebærer, at den planlagte sagsbehandling er sat i bero, da det er en forudsætning for rettelsen af de oprindelige fejl, at de nye systemfejl rettes først,« skriver skatteminister Morten Bødskov i et nyt  aktstykke til Folketingets Finansudvalg.

De 29.000 danske boligejere har samlet set betalt 150 mio. kr. for meget i grundskyld. Det kom frem tilbage i maj sidste år.

I nogle tilfælde har kommuner regnet forkert i forståelsen af skattereglerne. I andre tilfælde er det skattemyndighederne, der har begået fejl, forklarede daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V).

De fejlagtige beløbsopkrævninger har stået på i en periode fra 2003-2018. Og måske er antallet af berørte boligejere større end først antaget.

KMD, som er den eksterne it-leverandør af Skatteforvaltningens vurderingssystem, har identificeret yderligere 7.000 ejendomme, som kan være berørt af fejlen. Og det kan ikke udelukkes, at tallet stiger yderligere, fremgår det af aktstykket.

De berørte boligejere får fuld tilbagebetaling med renter.

Grundskyld, også kaldet ejendomsskat eller grundskat, er en skat på jord. Det er altså ikke en beskatning af boligen – men af selve den grund, du ejer.

Grundskyld opkræves af kommunerne og udgør en promilledel af den afgiftspligtige grundværdi. Udover grundskyld betaler man også ejendomsværdiskat for sin bolig.

BRANCHENYT
Læs også