Privatøkonomi

Nye turistskatter kan være på vej flere steder i Europa

De turistskatter, der allerede er indført i byer som Amsterdam og Rom, kommer næppe til at stå alene. Flere steder i Europa diskuteres mulighederne for at indføre nye afgifter i 2020.

Amsterdam er en af de efterhånden mange europæiske storbyer, som indfører tiltag mod overturisme. Foto: Sofie Amalie Klougart Trængsel ved Norges turistattraktioner, som her ved Lysefjorden, har fået landet til at overveje turistskat. Foto: Getty Images

Ved årsskiftet blev det dyrere for turister at overnatte i den hollandske hovedstad, Amsterdam, efter myndighederne indførte en ekstra turistskat. Amsterdam har hidtil haft en afgift på 7 pct. af hotelprisen, men nu skal turisterne tilmed betale en afgift på tre euro (ca. 23 kr.) per person per nat uanset prisen på hotelværelset. Tilsvarende stiger skatten på både udlejning gennem Airbnb, for campinggæster og for krydstogtturister. Det sker som led i en målrettet strategi, der skal nedbringe antallet af turister i byen, der kæmper med overturisme. Også Mallorca, Dortmund og flere italienske byer har indført en lignende turistskat. I 2020 kan nye eller forhøjede afgifter samtidig være på vej til endnu flere destinationer rundtomkring i Europa. Det fortæller det norske nyhedsmedie Verdens Gang.

Venedig hæver også skatten

Helt aktuelt vil Venedig indføre en ny turistskat fra 1. juli i år. Konkret er der tale om en afgift på tre euro per døgn i lavsæsonen samt på hverdage og otte euro i weekender i højsæsonen. Byen, der på årsbasis anslås at tage imod ca. 25-30 mio. turister, indførte allerede i 2011 en ekstra afgift for turister ligesom Rom og Firenze, der også har nået et mæthedspunkt, når det gælder tilrejsende feriegæster.

Rom har lige nu den højeste faste pris, nemlig syv euro per person per nat på et femstjernet hotel, mens Dortmund i Tyskland har den højeste procentvise sats, nemlig 7,5 pct. af værelsesprisen.

Flere kan følge trop

Norge og Storbritannien er i øjeblikket blandt de lande, der indtil videre har undladt at indføre en turistskat. Det samme gælder Danmark, Estland, Finland, Irland, Letland, Luxemborg og Sverige. Men ifølge Verdens Gang kan det snart ændre sig. Norge diskuterer en afgift, og i Skotland er der overvejelser om at lade turisterne betale ekstra for overnatninger i hovedstaden Edinburgh og ved campering i Højlandet. Tilsvarende er emnet oppe til diskussion i engelske byer som Bath og Oxford.

BRANCHENYT
Læs også