Privatøkonomi

Får du skat tilbage? Afdrag på gæld giver større gevinst end pensionsopsparing

Mange får skattepenge tilbage, og det er let at få dem til at yngle.

Over halvdelen af danskerne ventes at få skat retur. Pengene sendes retur den 3. april, og mange skal derfor tage stilling til, hvordan de skal bruge de ekstra penge.

Jo flere penge man får, desto mere skal man overveje, hvordan man bruger dem. For brugt fornuftigt kan man få et stort afkast ud af pengene, viser beregninger fra Danica.

Det er ikke ekstra pensionsindbetalinger, man tjener mest på, men afvikling af dyr gæld, viser beregningerne.

Hvis man får 10.000 tilbage i skat, giver det en gevinst på 17.800 kr. i løbet af 15 år. Afkastet i en pensionsordning bliver 15.200 kr.

Forudsætningen er, at renten på lånet er 8 pct., og at der er et årligt afkast på pensionsopsparingen på ca. 0,3 pct. for obligationer og omkring 5 pct. for aktier.

»Hvis du har højt forrentet gæld, kan det bedst betale sig at afdrage på den. Det kan være afdrag på forbrugslån eller billån. Ved at afdrage på dyr gæld reduceres restgælden og dermed de fremtidige renteudgifter,« siger seniorøkonom i Danica Mads Moberg Reumert.

Pointen er, at man betaler et ekstra afdrag på 10.000 kr. Dermed sparer man renteudgifter. Besparelsen kan man kanalisere over i forbrug.

Den næsthøjeste gevinst får man via en pensionsopsparing. Man får ikke kun det almindelige fradrag for indbetalingerne, men også et ekstra pensionsfradrag, som man kan få for indbetalinger under 73.100 kr. Dertil kommer, at beskatningen af afkastet er lempeligere end af frie midler.

At lade pengene stå på lønkontoen er ensbetydende med et direkte tab. I sine beregninger tager Danica udgangspunkt i en rente på 0,5 pct. Ofte vil renten være 0 og for folk med store opsparinger ligefrem negativ.

»Vi ved at 4 af 10 ikke sparer tilstrækkeligt op til at kunne opretholde deres levestandard i pensionslivet. Så er det en overvejelse værd at spare mere op,« siger Mads Moberg med tilføjelsen:

»Hvis man har brug for at bruge pengene løbende, skal de ikke sættes på en pensionsopsparing. Så skal man hellere vælge nogle af de andre muligheder.«

Pensionsselskaberne anbefaler, at man sparer op, så man har 80 pct. af sin nuværende løn, når man går på pension.

Og opsparingen bør ikke kun skabes via pension, men i høj grad også via bolig og frie midler.

BRANCHENYT
Læs også