Privatøkonomi

Sådan rammer brandudsalget: ISS, Pandora, Demant og Royal Unibrew de største tabere

Herhjemme stikker en håndfuld aktier sig ud som de største tabere under brandudsalget den seneste måned. Blandt sektorerne er energiselskaber langt de mest forhadte.

Udsalget har ramt mange aktier hårdt, også herhjemme. Foto: Finn Frandsen

Brandudsalget som er skyllet ind over det danske marked den seneste måned og en håndfuld store danske selskaber har nu tabt mere end 40 pct. af deres markedsværdi. Andre er sluppet langt billigere, viser en opgørelse fra Nordea.

Det er dog ikke nu, man skal gå i panik vurderer Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea.

»Det her med at have is i maven på kort sigt og undgå at sælge ud, når frygten er størst, det er vores største anbefaling,« siger Andreas Østerheden.

»Vi er ret klare på, at aktier er højere et halvt år til et helt år fra nu. Økonomien kommer til genvinde sin styrke, og fordi vi har fået meget kraftige pengepolitiske og finanspolitiske tiltag, som vil give den et løft, når panikken forsvinder,« fortsætter han.

Blandt de større danske selskaber, som har været hårdest ramt den seneste måned finder man ISS, Pandora, Royal Unibrew og Demant som tirsdag morgen alle havde tabt mindst 40 pct. af deres markedsværdi.

Selskaber som Danske Bank, GN Store Nord og FL Smidth & Co. Er også hårdt ramt med fald på hhv. 39,9 pct., 38,6 pct. og 38,5 pct.

I den anden ende af skalaen finder man selskaber som Coloplast som kun har tabt 10,4 pct. og Novo Nordisk der har tabt 17,3 pct.

Ser man på sektorerne i det internationale MSCI World Indeks så stikker i særlig grad energiselskaber uheldigt ud.

Det skyldes ifølge Andreas Østerheden ikke mindst, at selskaberne lider under priskrigen på oliemarkedet mellem Saudi Arabien og Rusland, der indtil videre har halveret prisen på en tønde brent olie siden årsskiftet.

Selskaberne i energisektoren har da også tabt 41,5 pct. siden markedet toppede den 19. feb. ifølge opgørelsen fra Nordea.

Banker og materialer og industri – hvor bl.a. luftfartsselskaberne ligger – har tabt hhv. 28,7 pct., 27,5 pct. og 27,4 pct.

I den anden ende af skalaen ligger sundhedsaktierne og producenter af vigtige forbrugsvarer, som kun har tabt hhv. 17,4 og 17,7 pct.

De store kursfald fik bl.a. amerikanske Citigroup til at ændre deres anbefaling af fem skandinaviske banker til »køb« tirsdag - bl.a. af Nordea og Danske Bank.

Og med så store kursfald og med udsigt til, at økonomien kommer sig, kunne man godt være fristet til at købe grundigt op af de selskaber – som f.eks. luftfart og energi - som har fået mest på puklen.

Men det skal man ifølge Andreas Østerheden passe godt på med.

Han anbefaler til gengæld at købe op af sundhedsaktier, som han mener vil gøre det rigtigt godt, når angsten fordamper fra markedet.

»Jeg vil passe på med at købe stort ind i selskaber i de sektorer, der er hårdest ramt. Det kan hurtigt at blive en spørgsmål om, at selskabet er væk om to måneder,« siger Andreas Østerheden.

BRANCHENYT
Læs også