Privatøkonomi

I 70'erne var det et politisk statement at flytte i bofællesskab. I dag er det en flugt fra byernes ensomhed

Nye grønne bofællesskaber skyder i disse år op over hele landet og lokker børnefamilier ud af storbyerne med idéer om deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed.

Ønsket om at sætte et mindre klimaaftryk var en af grundene til, at Jacob og Simone Gøtterup valgte at flytte i bofællesskab. Men det var også fordi, livet i forstaden med børn var blevet både ensom og kedelig for parret. Foto: Ivan Boll Ønsket om at sætte et mindre klimaaftryk var en af grundene til, at Jacob og Simone Gøtterup valgte at flytte i bofællesskab. De har skåret væsentligt ned på energiforbruget, er begyndt at dyrke deres egne grøntsager, og så går mange ting i arv mellem familierne. »Det er lang tid siden, vi har købt nyt børnetøj,« siger Jacob Gøtterup. Foto: Ivan Boll Tidligere boede familien i et almindeligt parcelhuskvarter, men oplevede det som ensomt og kedeligt. Derfor var det dejligt at komme ud til bofællesskabet, syntes de, hvor der altid var mennesker lige uden for døren. Det var dog også lidt overvældende i starten. »Vi hele tiden mindst fem børn på besøg. Så der måtte vi også øve os i at sige fra.« Foto: Ivan Boll »Det er rart sådan en eftermiddag, hvor det bare regner, og man er ved at få pip derhjemme, så kan man bare gå herned med børnene,« siger Simone Gøtterup. Foto: Ivan Boll Fra Skråningens fælleshus er der udsigt over en fredet ådal. På den anden side af åen ligger den økologiske gård Hegnsholt og Lavringe Nyttehaver, hvor nogle af bofællerne dyrker kål og andet grønt. Foto: Ivan Boll Bofællesskaber er populære. Et andet sted i Lejre er bofællesskabet Hyllegaard Høie snart på vej. Foto: PR

Der er lidt nybyggere på prærien over det. På en skrånende mark i det midtsjællandske er bulldozere og kraner i fuld gang med at bane vejen for bofællesskabet Skråningen 2. Ved siden af står Skråningen 1 allerede opført. En stor klynge Svanemærkede huse beklædt med varmebehandlet træ står på den vindblæste mark og venter på, at læhegn, buske og træer vokser til.

Simone og Jacob Gøtterup byder på stærk kaffe og flade paraguayo-ferskner i deres lille hyggelige køkken, mens deres treårige søn, Max, ser fjernsyn, og deres syvårige datter, Karla, er ude og lege. ..

BRANCHENYT
Læs også