Privatøkonomi

Boligrenter falder igen: Her er den oversete omlægningsfinte

Lån for i hvert fald 280 mia. kr. kan lægges om efter det seneste rentefald.

Boligejere med lån med fast rente skal måske snart have lommeregneren frem igen. Foto: Michael Hansen

Vi skal til den igen. 1 pct.-lånet danser igen dødedans med kurs 100, og 0,5 pct.-lånet har nu rundet kurs 96.

I begge tilfælde er der tale om 30-årige lån med afdrag, og normalt er det kun boliglån med den lange løbetid, der er fokus på ved låneomlægninger.

Men der kan også være en noget overset lånefinte for de efterhånden mange boligejere, der har lån med noget kortere løbetid, mener cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Låntagere med en restløbetid på godt 20 år eller kortere bør i høj grad også være opmærksom på de konverteringsmuligheder, der er i eksempelvis de 15-årige og 20-årige fastforrentede lån,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

På den type lån er kuponrenten endnu lavere end de 30-årige fastforrentede lån. Dermed sparer man endnu mere i rente.

Det 20-årige 0,5 pct.-lån har en kurs på den høje side af 98,5, og har man i dag et lån med en rente på 1,5 pct. eller højere kan det være en oplagt konverteringsmulighed, mener Christian Hilligsøe Heinig.

Det samme kan give mening, hvis man overvejer en restløbetid på 15 år. Et 15-årigt 0 pct.-lån har en fornuftig kurs på godt 97,5.

Der er i øjeblikket en udestående mængde af 2 pct.-obligationer eller derover på ca. 280 mia. kr. Men der skal ikke meget til, før en rentebevidst eller mere spekulativ boligejer med et 1,5 pct. lån, bør overveje en omlægning.

»Der kan være en konverteringsmulighed. Den er dog lidt mere spekulativ præget sammenlignet med låntagere med 2 pct. eller derover,« understreger Christian Hilligsøe Heinig.

Ved en konvertering fra 1,5 til 1 pct. og med en restløbetid på 29 år vil en konvertering på et lån på 1 mio. kr. med sikkerhed have tjent sig hjem efter cirka 6,5 år. Det er med en udbetalingskurs på 99,55 på 1 pct.-lånet.

1 pct.-lånet er blevet ekstra attraktivt, oplyser chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard. I Totalkredit er der nu udstedt lån for 5 mia. kr., og dermed er indlåsningsrisikoen væk.

Der skal ikke meget til, før 1 pct.-lånet forsvinder, og 0,5 pct.-lånet for alvor kommer på banen, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi har før set tingene gå rigtig stærkt. Kommer 0,5 pct.-lånet blot et par kurspoint op, kan det naturligvis skubbe til konverteringsaktiviteten. Det vil nemlig betyde, at visse boligejere med et 1,5 pct. lån for alvor kan få en gevinst,« siger Brian Friis Helmer.

I Nordea Kredit har man også forberedt sig på, at 0,5 pct. lånet overtager scenen.

»Boligejerne behøver ikke bekymre sig om renteudviklingen. Uanset hvordan det udvikler sig, vil der være et attraktivt lån enten med 0,5 eller 1 pct. i rente,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også