Privatøkonomi

Huspriserne stiger over det meste af landet: Alligevel har flere råd til at købe hus

Siden 2012 er huspriserne steget 30 pct., men den økonomiske belastning ved at købe et hus er faldet.

Skønt priserne er på vej op, er det fortsat historisk billigt at købe bolig i forhold til den disponible indkomst. Foto: Arkivfoto

Trods stigende priser får flere og flere danskere råd til at bo i egen bolig. Siden 2012 er huspriserne steget 30 pct., men i samme periode er det blevet lettere at blive boligejer. Faldende renter og stigende lønninger har ifølge Arbejdernes Landsbank mere end udjævnet de stigende boligpriser.

I knap to af tre danske kommuner koster det i dag mindre at betale første års ydelse som boligejer, end det gjorde i 2012.

»I 63 danske kommuner er førsteårsydelsen på realkreditlånet i dag lavere end for otte år siden. Selv om vi har haft et hektisk 2020 på boligmarkedet, så er der altså plads til prisstigninger,« siger økonom Anders Christian Overvad, Arbejdernes Landsbank.

I 2012 var 21 danske kommuner så dyre, at det ikke var muligt for et par med to børn og en bruttoløn på tilsammen 880.000 kr. at købe et parcelhus på 140 m2. Nu er 20 kommuner for dyre til parret. Og mange er blevet mindre for dyre.

Selv i løbet af 2020 med rekordsalg af boliger og budkrig om de mest attraktive boliger fra købesultne danskere er den økonomiske belastning ved at være boligejer faldet mange steder. Det viser nye beregninger af den såkaldte boligbyrde foretaget af Nykredit.

»Når det gælder enfamiliehuse, er boligbyrden nu lavere end i begyndelsen af året over det meste af Danmark. Og med en rente der fortsat falder, venter vi ikke, at det vil ændre sig i årets sidste måneder. Det er en helt utrolig udvikling, der er sket i prisen for at eje egen bolig drevet af meget kraftige rentefald gennem de seneste syv-otte år,« siger boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit.

Boligbyrden er den andel af den gennemsnitlige disponible indkomst i et område, der skal bruges for at bo i området det første år som boligejer, hvis de 80 pct. af salgsprisen er finansieret med et fast forrentet 30-årigt lån og de 15 pct. med banklån.

I 2012 var boligbyrden for enfamiliehuse for hele landet i gennemsnit 25,6. I 3. kvartal 2020 var den nede på 22,2. Trods højere priser er boligbyrden altså faldet.

BRANCHENYT
Læs også