Privatøkonomi

Hvad er gammeldags vin for noget?

Vin kan have fejl, og fejl kan være morsomme. Interessante. Sådan smager gammeldags vin – men hvad der var gammeldags i går, kan jo være moderne i dag.

»Åh, jeg elsker den. Man kan smage alle urenhederne, alle fejlene,« sagde Rhône-kenderen John Livingston-Learmonth vellystent, da jeg skænkede ham en af mine sidste flasker fra Raymond Trollat, hans Saint-Joseph 1999. Nu er Trollat død, hans marker er solgt, og priserne på hans vine er eksploderet; markedet elsker den slags flasker, der aldrig kommer flere af, markedet elsker simpelthen døde producenter, de bliver kult.

Johns udbrud kom fra hjertet, og jeg forstod ham godt, for jeg har også besøgt Raymond Trollats mærkelige kældre højt oppe på bakken og hilst på den venlige, trinde mand med de dårlige tænder og de varme øjne. Og så har jeg i øvrigt købt hans vine for ikke ret meget over 100 kr. flasken hos den danske importør, for det var ikke prisen, der dengang gjorde dem særlige, men hans vine var og er særlige. Og mest særlige i hans hånd, så selv om vinmarken dyrkes endnu, og det af kompetente folk, så er det ikke det samme...

BRANCHENYT
Læs også