Privatøkonomi

Merete Bandaks grønne tiltag blev forhindret, fordi hun bor for tæt på kysten

Ifølge naturbeskyttelsesloven må man ikke opsætte hegn, stille en campingvogn eller plante en hæk på sin grund, hvis man bor mindre end 300 meter fra kysten. Det fører til et hav af konflikter, mener professor i miljøret.

Merete Bandak ville gerne have sat tre solcellepaneler op i sin have, men hun fik afslag på sin ansøgning, fordi hun bor inden for strandbeskyttelseslinjen. Foto: Ingrid Riis Den danske kunstner Bo Karberg har specialdesignet solcellerne, så de matcher området i form og farve. Foto: Ingrid Riis Merete Bandak bor i et idyllisk bindingsværkshus med stor have ned til vandet i Nysted på Lolland. Foto: Ingrid Riis Udenfor går får og spiser af det uslåede græs længere nede i haven. Foto: Ingrid Riis I 2020 traf Kystdirektoratet afgørelse i 1.243 sager om naturbeskyttelseslovens bestemmelser om klitfredning (§ 8) og strandbeskyttelseslinjen (§ 15). De 1.243 afgørelser indeholder 960 dispensationer og 405 afslag. Foto: Ingrid Riis Den danske kunstner Bo Karberg har specialdesignet solcellerne, så de matcher området i form og farve. Foto: Ingrid Riis

I et stort engområde på det sydøstlige Lolland ligger Merete Bandaks landejendom. Det hvidkalkede bindingsværkshus fra 1880 har stråtag, to skorstene og blåmalede vinduer med sprosser, der peger ud mod kysten.

Udenfor klukker hendes høns og kalkuner rundt, mens fårene går og spiser af det uslåede græs længere nede i haven. Den 8.000 kvm store grund ligger på et lille næs ud til Guldborgsund, hvor der er et rigt dyreliv og havmiljø. ..

BRANCHENYT
Læs også