Privatøkonomi

Eventyrligt byhus tog storbyfamilien med storm

En ung familie havde brug for mere plads og byttede storbytilværelsen ud med et historisk hus i Helsingør. I begyndelsen var de skeptiske over for livet som husejere, men overgav sig hurtigt til den meget personlige og anderledes bolig.

Bag køkkenet findes spisestuen med åben pejs og bag det et lille gæsterum. Bord og stole er arvestykker, mens bænken er fundet i Banegårdsbutikken på Helsingør Station. PH-lampen er en gave. Den franske kirkestage er købt over Instagram. Foto: Jan Ove Kristensen Familien ønsker sig et snedkerkøkken, men indtil videre lever de med og værdsætter det køkken, den tidligere ejer skabte gennem næsten 50 års kreativt håndværksarbejde. Her er ildsted, diverse hylder og skuffer samt genbrugstegl på gulvet. Foto: Jan Ove Kristensen Den stejle trappe fører op til første sal med svalegang og adskillige værelser. Her er den tidligere ejers bogskabe af gamle vinduer og hjemmesnedkererede hylder af genbrugstræ bevaret. Også den gråblå kontrastfarve har fået lov at blive. Foto: Jan Ove Kristensen I stuen på første sal træder den gamle ejers præg på huset tydeligst frem. Her er trappe til en lille sidehems med indbygget skab samt trappe til en større hems til overnatning. Mange møbler og genstande er genbrugsfund, som apotekerdisken, der er blevet bygget ind i nichen. Foto: Jan Ove Kristensen Det kringelkrogede hus gemmer på masser af siddepladser og hylder at stille tørvarer, kopper, glas og andet nips på. Foto: Jan Ove Kristensen Parret har kalket huset i en dyb okkergul farve, men har bevaret de blå vinduer. Gårdhavens toppede brosten er i sin tid hentet på stranden ved Helsingør. Her er sydlandsk stemning med blomster i kummer og sjove skilte. Den overdækkede terrasse er bygget for nylig.
Foto: Jan Ove Kristensen Mod gaden er vinduerne hvide, og familien har anlagt et par blomsterbede. I nichen ved hoveddøren har den tidligere ejer indbygget et skab til skraldespanden. I den røde nabobygning findes daginstitutionen, Stella Boye Rasmussen arbejder i som pædagog. Foto: Jan Ove Kristensen

»Vi landede et godt sted. Vi kom fra en lille københavnerlejlighed til et hippieslot.«

Sådan husker parret Stella Boye Rasmussen og David Gurskas den boligmæssige rejse, som de og deres to børn begav sig ud på, da de for et par år siden valgte at flytte fra Vesterbro i København til den gamle bydel i Helsingør. Siden de flyttede ind, er familien blevet fuldstændig integreret i den nordsjællandske havne- og færgeby: Hun har fået job som pædagog i en daginstitution, der ligger lige ved siden af deres hjem, mens sønnen går i skole få hundrede meter væk, og datteren går i børnehave ved siden af skolen. Kun David Gurskas tager stadig turen ned til København hver dag for at arbejde i et VVS-firma. ..

BRANCHENYT
Læs også