Privatøkonomi

Prognose fra Nykredit: Sådan vil boligpriserne udvikle sig i år

2021 vil byde på store prisstigninger, men genåbningen vil lægge en dæmper på udviklingen, lyder det fra Nykredit.

Prisstigningerne på boligmarkedet vil være væsentligt mindre i 2022, vurderer Nykredit. Foto: Peter Hove Olesen

Boligpriserne kommer til at tage et gevaldigt hop opad i år. Sådan lyder vurderingen i en ny prognose for boligmarkedet fra Nykredit.

Den danske realkreditkæmpe venter, at huspriserne på landsplan i gennemsnit vil være steget med 9,4 pct., når året er omme, mens stigningerne for ejerlejligheder og sommerhuse vil ligge på henholdsvis 10,3 pct. og 12 pct.

Men dagene med store prisstigninger har dog en ende. For genåbningen vil få prisstigningerne til at falde tilbage til et mere normalt niveau, lyder det.

»Boligmarkedet har vist sig at trives godt under nedlukningsperioderne. Nu er store dele af samfundet genåbnet, og flere og flere vender tilbage til en mere normal hverdag. Vi forventer, at det vil give danskerne noget andet at fokusere på samt noget andet at bruge penge på. Vi har faktisk allerede set de første, spæde tegn på det i tallene for boligmarkedet,« lyder det i en kommentar fra Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Ét af de tegn finder man i antallet af solgte boliger. Fra marts til april faldt salget af huse med 17 pct. Salget af ejerlejligheder faldt med 22 pct., mens salget af sommerhuse faldt med 18 pct.

»Det viser, at danskernes boligkøbsfest så småt er begyndt at aftage, og vi forventer også faldende prisstigninger gennem resten af året,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

I 2022 forventer Nykredit, at huspriserne vil stige med 2,4 pct. på landsplan. For ejerlejligheder ventes prisstigningerne at ligge på 2,2 pct., mens Nykredit venter, at sommerhuspriserne vil stige med 1 pct.

De store prisstigninger på boligmarkedet har fået bekymringerne om et overophedet boligmarked til at dukke op. Og det har bl.a. fået Nationalbanken til at komme med en opfordring om, at der bør komme stramninger på boligmarkedet for at undgå, at udviklingen løber løbsk.

Der er vi dog ikke endnu, lyder det fra Nykredit.

»Vi mener, at risikoen er til stede, men det er ikke sket endnu,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

Læs også