Privatøkonomi

Klimatiltag mod skybrud virker, men arbejdet går for langsomt, lyder det fra flere sider

Flere steder i landet er kampen mod vand efter bl.a. skybrud taget op med succes. Men rigide regler og manglende muligheder for finansiering gør klimaindsatsen langsommelig, mener en professor fra DTU og KL. Handlingsplan kommer i 2022, lyder det fra Socialdemokratiet.

I 45 år har Karin Mortensen og hendes mand  levet med oversvømmelser i kælderen i Vejle, når himlen åbnede sluserne. Men nu leder en rende overskydende regnvand ud i en klimapark og videre ud i Vejle Fjord. Under juli måneds foreløbig tre skybrud har parrets kælderrum været knastørt. Foto: Kasper Heden Andersen.

Foto: Kasper Heden Andersen Karin Mortensen, formand for bestyrelsen i boligselskabet Østerbo i Vejle. 

Foto: Kasper Heden Andersen Under skybrud bliver regnvandet i Østerbo ved havnen i Vejle i dag ledt ud i en nyanlagt klimapark. I stedet for at løbe ned i kældrene i områdets boligblokke. 

Foto: Kasper Heden Andersen Klimarenden ved havnen i Vejle forhindrer oversvømmelse i områdets kældre. 
Foto: Kasper Heden Andersen Karin Mortensen har boet 45  år i samme bolig dybt nede i Vejle by og mærker nu fordelen ved klimatiltag: Der står ikke længere vand i opgangens kælder, når der er skybrud. 
Her står Karin i det hun kalder “Klimaparken”, hvor der er anrettet flere små damme, som vandet kan fylde under skybrud. Vandet fra boligområdet bliver ledt under en bro, hvor der rundt om er plantet en masse planter.

Foto: Kasper Heden Andersen Den nye klimarende bugter sig og minder æstetisk om et vandløb i området ved Østerbo ved havnen i Vejle. 
Foto: Kasper Heden Andersen Karin Mortensen har boet 45 år i samme bolig dybt nede i Vejle by og mærker nu fordelen ved klimatiltag: Der står ikke længere vand i opgangens kælder, når der er skybrud. 

Foto: Kasper Heden Andersen Den nye klimapark ved boligselskabet Østerbo i Vejle tiltrækker allerede mange vejlensere.  

Foto: Kasper Heden Andersen

Når det regner, sådan for alvor og som skybrud, er ægteparret Karin og Lars Mortensen fra Vejle vant til at holde øje fra vinduet på første sal – også om natten: De ved, at når kloakkerne på vejen ikke klarer mere regn, står der vand i kælderrummet.

Sådan har det været i de 45 år, parret har boet i boligselskabet Østerbo ved havnen i Vejle – lige i smørhullet omgivet af byen, havnen, skoven – for foden af bakkerne. Men netop bakkerne betyder, at når det regner, løber alt vandet ned i byen. ..

Læs også
Top job