Privatøkonomi

Boligmarkedet fortsætter med kølne af efter vildt coronaår

Handelsaktiviteten på boligmarkedet har taget endnu et skridt tættere på normalen, lyder det fra Danske Bank.

Foto: Jens Dresling

Boligmarkedet har i juli tabt så meget fart, at temperaturen nu så småt er tilbage ved normalen.

Sådan lyder det fra Danske Bank-koncernen i en månedlig statusrapport over boligmarkedet baseret på tal fra bankens ejendomsmæglerkæde Home.

»Det er nogle ret store fald,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker i Danske Bank om udviklingen i handelsaktiviteten fra juni til juli.

For ejerlejligheder har man i Home registreret et fald i handelsaktiviteten på 18,3 pct., for huse ligger faldet på næsten 15,9 pct., mens antallet af handler med sommerhuse er dykket med 26,7 pct.

»Den meget, meget hektiske stemning, der var for et par måneder siden, er helt tydeligt aftaget. Det er meget velkomment, og det var samtidig også ret forventeligt. Tiden, hvor man ikke kunne lave andet end at være derhjemme og handle bolig, er ved at være ovre, og så er vi kommet tilbage til en noget mere normal tilstand på boligmarkedet,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på huse i maj steg med 1 pct. Priserne på ejerlejligheder steg i samme periode med 1,4 pct.

Fra maj 2020 til maj i år er huspriserne steget med 12,5 pct., mens priserne på ejerlejligheder er kravlet i vejret med 14 pct. i samme periode. Men det er altså prisstigningerne fra tidligere, der fortsætter med at trække priserne på 12 måneders sigt op.

Tallene fra Danske Bank-koncernen viser, at det er fjerde måned i træk, at handelsaktiviteten for de tre boligkategorier er faldet. Faldene kommer, efter at aktiviteten steg markant i 2020 og i begyndelsen af i år.

»Det gik hurtigt, og det gik også for hurtigt. Det giver noget ro i maven at se, at folk har slået koldt vand i blodet, og at der ikke længere er det ekstremt høje tempo,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I Danske Bank er man ikke nervøs for, at boligmarkedet går fra den ene yderlighed til den anden.

»Jeg er ikke voldsomt bekymret for, at handelstallene fortsætter med at styrtdykke,« siger Louise Aggerstrøm Hansen med henvisning til tal for fremvisninger i Home.

Fremvisningstallene dykkede nemlig inden selve handlerne begyndte at falde. Men i juli er fremvisningsindekset ikke faldet så kraftigt.

»Det lader til, at perioden med kraftige fald er ved at være tilendebragt,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Læs også
Top job