Benzinprisen har nået højeste niveau nogensinde

Benzinprisen har for nylig slået rekord, viser nye tal.

Brændstofkæden Circle K har varslet en listepris på over 14 kr. for oktan 95-benzin for forbrugerne tirsdag. Foto: Statoil.

Landets bilister skal gribe dybt i pengepungen, når køretøjet skal tankes i disse dage.

For forbrugerprisen på benzin satte torsdag i sidste uge rekord på skyhøje 13,99 kr. og slog dermed den hidtidige rekord fra 2012. Prisrekorden på diesel er også netop slået.

Det viser tal, som brancheorganisationen Drivkraft Danmark mandag har offentliggjort.

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, kalder det et benspænd for danske forbrugere, at det er så dyrt at tanke bilen lige nu.

»Genåbning og tårnhøj økonomisk vækst har sendt efterspørgslen efter olie i vejret. Det falder sammen med, at de olieproducerende lande samtidig nøler med at skrue op for produktionen, og derfor er det en cocktail, som har presset olieprisen markant op. Det kan de danske forbrugere nu også mærke. Særligt dem, der tanker bilen med benzin eller diesel,« skriver han i en kommentar.

Selvom de nye tal fra Drivkraft Danmark også viser, at benzinprisen fredag faldt med 10 øre literen, er tiderne med prisrekorder tilsyneladende ikke forbi.

I hvert fald har Circle K allerede nu sat en listepris på 14,09 kr., der gælder i morgen tirsdag på oktan 95-benzin. Så højt har listeprisen hos Circle K ikke været oppe tidligere i de år, hvor brændstofselskabet har ført statistik.

»De højere priser vil suge købekraft ud af forbrugerne, og på den måde fungere som et benspænd for privatforbruget. Her er timingen dog ikke den værste, for efter pandemien har forbrugerne uhyggeligt store opsparinger. Det forventer vi vil sikre brændstof nok til, at forbrugerne på trods af stigende priser vil fortsætte med at skrue op for privatforbruget,« skriver Søren Kristensen, som dog mener, at de højere priser vil tage toppen af forbruget.

Selvom det i kroner og øre i disse dage er den højeste pris, der nogensinde har været på benzin, er det ikke tilfældet, hvis man korrigerer for inflation.

Der skal man tilbage til september 1982 for at finde prisrekorden, hvor nutidsforbrugerprisen ifølge tal fra Drivkraft Danmark var på 15,68 kr.

Læs også