Privatøkonomi

Slikmunde, pas på: hovedpine forude

Dagens emne er colheita, tawnyport fra et bestemt år.

Vi kender figuren, der fastslår, at der er rødvin, og der er hvidvin, og hvis man blander dem, får man rosé, så lad os i samme ånd slå fast, at der grundlæggende er to typer portvin: ruby og tawny. En ruby ligger et par år på fad, hvorefter den tappes på flaske. Her kan den så lagre videre, hvis det er en stor vintageport op til 50 år eller mere, mens LBV typisk er lavet til at drikkes med det samme, fordi den netop er Late Bottled – sent flasket.

Fadlagret portvin, tawny, får sin teglstensrøde farve af at lagre længe på fadet, før den frigives. De bedre vine får aldersbetegnelse, f.eks. 10 eller 20 års tawny, og er typisk sammenstukket af både yngre og ældre vine, hvorefter det er op til portvinsinstituttet at afgøre, om de smager rigtigt. Der er altså ikke, selv om man kunne tro det, tale om 10 eller 20 år gammel portvin, men snarere vin, der kan passere for at være det, når den serveres for trænede (også politisk trænede) smagsløg...

Læs også
Top job