Privatøkonomi

I landsbyen Mårum ligger en idyl i konstant forandring

Som ganske ung købte Mette Kierulff et husmandssted uden indlagt vand af en ældre enke. 25 år efter er der blevet bygget til, anlagt have, moderniseret og skiftet ud, og arbejdet er stadig i gang.

En af forandringerne i det gamle husmandssted er, at der er blevet lavet en tilbygning med en spisestue, der ligger i forlængelse af køkkenet med lysegråt gulv og mørkere grå bagvæg. Industrilamperne er hentet hjem fra Sverige. Foto: Jan Ove Kristensen Flere huse på vejen har samme markante bue i stuen, og Mette Kierulffs teori er, at de er udført af en lokal murermester, som havde fået en "genial" idé. Foto: Jan Ove Kristensen I stuen er endevæggen rå uden puds og med gamle øl- og sodavandskasser til at opbevare samlingen af LP-plader – som stadig spilles. Foto: Jan Ove Kristensen Køkkenet er lavet i moderne stil, men med flere af de elementer fra fortiden, som Mette Kierulff godt kan lide. Vitrinen over det grønmalede skab har fået en låge, der oprindeligt var et gammelt vindue fra mormorens gård. Foto: Jan Ove Kristensen Før 1997 var der hverken rindende vand eller toilet i huset. Et nyt badeværelse måtte derfor bygges op helt fra bunden. Foto: Jan Ove Kristensen I husets nyere del findes bryggerset. Tilbygningen er udført i gammel stil for at passe til det oprindelige hus. De fleste nipsgenstande er arvet fra Mette Kjerulffs mormor eller fundet i Frankrig. Foto: Jan Ove Kristensen Der hører flere hyggekroge og terrasser til det hvidkalkede husmandssted fra 1922 i nordsjællandske Mårum. Huset har en fire år gammel tilbygning, som rummer spisestue, entre, bryggers og badeværelse. Foto: Jan Ove Kristensen

Mette Kierulff var kun 23 år, da hun og hendes daværende kæreste købte et lille, primitivt husmandssted i den nordsjællandske landsby Mårum syd for Græsted. Huset, der skulle erstatte det lille, lejede sommerhus, det unge par var flyttet sammen i, overtog de fra en ældre enke, som havde levet med das og uden rindende vand.

Derfor var de nye ejere nødt til at hente vand fra en gammeldags brønd på grunden, når de skulle bruge vand til at drikke, vaske sig i, vaske tøj i og lave mad med. Det arrangement var selvfølgelig uholdbart i det lange løb, og kun 14 dage efter, de havde underskrevet skødet, gik parret fra hinanden. De var dog enige om, at Mette Kierulff skulle købe sin ekskæreste ud og selv overtage huset. ..

Læs også
Top job