Privatøkonomi

Krydderiøen var porten til Afrika − og knudepunkt for grusom slavehandel

For præcis 150 år siden møder Henry Stanley i Østafrika den opdagelsesrejsende Dr. Livingstone med de berømte ord: »Dr. Livingstone, formoder jeg.« Begge havde Zanzibar som udgangspunkt for deres rejser ind i kontinentets indre. Jeg er rejst til Zanzibar for at se, hvad sultaner, slavehandlere, koloniherrer og opdagelsesrejsende efterlod.

En dhow-fiskerbåd stryger forbi tæt under land på Zanzibars østkyst.

Han var allerede den mest berømte engelske opdagelsesrejsende overhovedet: Han havde som den første europæer krydset Afrika på tværs, havde opdaget og navngivet Victoria Falls på Zambezifloden, og han havde opdaget Congoflodens kilder.

Men Dr. Livingstone var ikke færdig endnu. I en alder af 53 år begav han sig i 1866 ud på sin hidtil mest ambitiøse rejse. Hans mål var at løse datidens største geografiske mysterium i Afrika: Han ville finde Nilens kilder. Rejsen var planlagt til at tage to år, men endte med at vare resten af hans liv. Da man ikke havde hørt fra Livingstone i flere år igangsatte man en storstilet eftersøgningsekspedition ledt af eventyreren Henry Stanley. ..

Læs også