Privatøkonomi

Danske aktier fanget i nye fald: »Investorerne ved ikke, hvilket ben de skal stå på«

Det er fortsat usikkerheden og frygten for omikron-varianten, der er med til at tynge aktiemarkedet, lyder det fra Sydbank.

Det har indtil nu været en dårlig uge for de danske aktier. Foto: Finn Frandsen

Den nye coronavariant holder fortsat frygten i live og kurserne nede på finansmarkederne. Sådan lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, efter at det danske aktiemarked igen er kastet ud i et større fald. Det ledende C25-indeks er i dagens handel nede med mere end 2,5 pct.

Det er ikke kun i Danmark, at aktiemarkederne er malet i rødt. Det samme gør sig gældende i resten af Europa, men her er faldene mindre end i Danmark.

»Det er igen, igen omikron. Det er frygten for, at det fører til en stor global nedlukning, som fører til endnu flere forstyrrelser og trækker indtjeningskraft ud af selskaberne, som trækker ned. Det hopper og danser i disse dage,« siger Jacob Pedersen.

Hvis udviklingen holder dagen ud, vil tre af fire handelsdage i denne uge havde budt på fald. Dermed vil de danske aktier have tabt næsten 3 pct. i forhold fredagens lukkekurs.

»I går havde vi en god dag, fordi investorerne håbede på, at det ikke er så galt. De udsving, vi ser, er et eminent bevis på, at investorerne ikke ved, hvilket ben de skal stå på. Det er der ikke noget at sige til, når vi ikke ved, hvor alvorligt omikron er,« siger Jacob Pedersen.

Det er dog ikke kun den nye coronavariant, som spiller ind i øjeblikket. Det samme gør den høje inflation. Den er skudt i vejret i kølvandet på coronakrisen, og fra centralbankerne har det igennem længere tid lydt, at den højere inflation var midlertidig.

I denne uge kom der dog nye toner fra Federal Reserve i USA, da den amerikanske centralbankchef Jerome Powell under en tale i Senatet mente, at det var tid til at sende ordet midlertidig i forbindelse med inflationen på pension. Udtalelsen faldt på et tidspunkt, hvor Federal Reserve allerede så småt er gået i gang med at stramme sin pengepolitik ved at skrue ned for sine meget store obligationsopkøb.

»Det gør det svært at bremse den pengepolitiske opstramning. Men det er ikke godt for aktierne, hvis vi ender i en situation, hvor væksten forsvinder, hvis vi ender med en corona 2.0, og hvor der samtidig er pengepolitiske stramninger. Det er faktisk tæt på et skrækscenarie. Der er ikke noget at sige til, at investorerne er topnervøse og at det svinger sådan fra den ene dag til den anden,« siger Jacob Pedersen.

Og det er ikke kun fra den ene dag til den anden, at stemningen kan skifte. Det samme kan ske på selve dagen. Det skete f.eks. onsdag på det amerikanske aktiemarked, hvor det længe så ud til, at børserne skulle lukke i plus. Men stemningen vendte, og det endte med aktiefald.

»Alles øjne er i øjeblikket rettet mod WHO for at få en bedre forståelse af, om vi skal tilbage til noget, der minder om starten, eller om det er noget, vi kan klare med de eksisterende vacciner,« siger Jacob Pedersen.

At der netop er mere på spil end bare den nye coronavariant står i følge Jacob Pedersen klart, da det danske aktiemarked i dagens handel er faldet mere end de andre europæiske aktiemarkeder.

»Hvis det alene var frygten for corona 2.0, ville de danske aktier klare sig bedre end alle andre. Derfor ligger der i kursfaldene også et element af frygt for, at der kommer en opstramning af pengepolitikken,« siger Jacob Pedersen, der samtidig peger på, at danske aktier også er dyrt prisfastsat, og derfor er blandt dem, der bliver hårdt ramt, når investorerne er i risko off mode.

Jacob Pedersen forventer, at usikkerheden vil præge markederne, indtil der kommer afklaring på, hvor smitsom og sygdomsfremkaldende den nye variant er.

Læs også
Top job