Privatøkonomi

Ejendomsmægler: Denne del af markedet er styrtdykket

Salget af byggegrunde er faldet markant i år, lyder det fra landets største ejendomsmæglerkæde EDC, som peger på flere årsager til udviklingen.

Artiklens øverste billede
Foto: EDC

Håndbremsen er blevet trukket for salget af byggegrunde i de første måneder af i år. Salget er nemlig faldet med mere end 60 pct. sammenlignet med i 2021, når man ser på perioden fra januar til april. Det oplyser ejendomsmæglerkæden EDC i en pressemeddelelse.

Tallene bygger på en gennemgang af hele markedet, som EDC har lavet, og den viser, at det ikke kun er i forhold til 2021, der på flere måder skrev sig ind i historiebøgerne, at salget af byggegrunde er faldet.

Det samme gør sig gældende i forhold til perioden januar til april i årene fra 2018 og frem til 2020, hvor coronakrisen endnu ikke havde fået interessen for boliger til at eksplodere. I forhold til årene inden corona har salget i år ligget 20 pct. under niveau.

Omvendt ligger salget af huse i år over niveauet fra tiden inden coronakrisen.

»Tallene viser, at appetitten på at bygge nyt er dalet kraftigt i forhold til lysten til at købe et brugt hus. Der ligger ganske vist en del ”skjulte” grundsalg i form af gamle og slidte ejendomme, der sælges som villaer eller fritidshuse udelukkende med henblik på nedrivning, men det er ikke nyt og forklarer ikke de dramatisk ændrede tal,« udtaler Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC i pressemeddelelsen.

Salg jan-april 2022 jan-april 2021 Gns. jan-april 2018-2020
Villa 15.127 20.990 13.240
Helårsgrund 652 1.713 816
Fritidsgrund 221 636 224


Der er ifølge EDC to ting, der forklarer det ejendomsmæglerkæden, kalder for et »styrtdyk« i salget af byggegrunde. Den første ting er udbuddet.

»I hele Danmark udbydes der i øjeblikket færre end 1000 grunde til helårsboliger via landets ejendomsmæglere. I de mest attraktive områder, er der ofte slet ingen grunde til salg. Det får naturligvis betydning for, hvor meget vi som ejendomsmæglere kan sælge,« lyder det fra Jan Nordmann.

Den anden ting relaterer sig til den travlhed, der har ramt byggebranchen og ført til en nærmest akut mangel på arbejdskraft.

»Jeg tror, at mange egentlig har lyst til at gå i gang med et byggeprojekt, men de forholder sig afventende, fordi de kan se og høre, at det generelt er svært at skaffe både materialer og håndværkere. I sidste ende leder det til stigende priser, hvilket også får mange til at droppe tanken for i stedet at lede efter et brugt hus,« udtaler Jan Nordmann.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.