Privatøkonomi

Efter 12 år er det slut: Farvel til grøn check koster familier milliarder

Et politisk flertal vedtog i januar en reformpakke, der nu betyder et farvel til et årligt milliardtilskud til danske familier.

Artiklens øverste billede
Den grønne check er ikke en egentlig check. I stedet sker udbetalingen som et nedslag i modtagerens indkomstskat. Foto: Thomas Borberg

Efter 12 år er det slut for hundredtusinder af danskere med at modtage en grøn check. Oprindelig var checken tænkt som en økonomisk hjælp til familier ramt af »afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og varer med sundhedsrisiko«. Værdien var i 2010 på 1.300 kr.

1. Afskaffelsen. Den grønne check så dagens lys i 2010 som et nedslag i den skattepligtige indkomst for danskere over 18 år svarende til en skattefri værdi på 1.300 kr. Ved indgangen til 2022 var checken blevet slanket til 525 kr. for ikke-pensionister og 875 kr. for pensionister. I januar blev et politisk flertal så enige om at afskaffe den grønne check for ikke-pensionister gældende fra den 1. juli. Pensionister og børn vil dog fortsat modtage en grøn check.

2. Tabet. Afskaffelsen skønnes at ramme mere end 1,5 mio. danskere. Ophøret den 1. juli betyder, at ikke-pensionister i 2022 kun vil få 50 pct. af den hidtidige check – efter afrunding betyder det op til 263 kr. Næste år er det så helt slut med ordningen. Alene i 2023 ventes afskaffelsen at koste de hidtidige modtagere knap 1,5 mia. kr., og frem mod 2025 står ikke-pensionisterne til at miste i alt 5,1 mia. kr., viser tal fra Skatteministeriet.

3. Kovendingen. Afskaffelsen af den grønne check, som blev vedtaget i marts 2009 under den daværende VK-regering, skyldes en reformaftale indgået den 21. januar i år med stemmer fra DF, SF, Kristendemokraterne og De Radikale. Vedtagelsen kom i hus, selv om SF så sent som i 2019 kaldte et forslag om at afskaffe den grønne check for »et fuldstændig vanvittigt forslag«. DF leverede i 2009 de afgørende stemmer til VK-regeringens indførelse af den grønne check.

4. Bonusinfo. Pressemeddelelsen udsendt i forbindelse med reformaftalen nævner ikke afskaffelsen af den grønne check for ikke-pensionister med ét ord. I stedet har finansminister Nicolai Wammen travlt med at fremhæve, at aftalen sætter en »ambitiøs reformkurs, som bl.a. skal gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere.« Først på side 10 i den 21 sider lange aftale fremgår det, at den nye aftale for øvrigt betyder, at danske familier mister et årligt milliardtilskud.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.