Privatøkonomi

Revisor advarer: Sådan kan boligen udløse skattesmæk, når par går fra hinanden

En ejerbolig kan i to tilfælde udløse et skattesmæk, hvis et par går fra hinanden.

Artiklens øverste billede
Hvis den ene part bliver boende i ejerboligen, som er ejet af begge parter, kan det udløse et skattesmæk. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO/

Det er så yndigt at følge ad, men når vejene skilles, kan det i nogle tilfælde resultere i et skattesmæk.

Skatteregningen kan komme, hvis der er en bolig involveret i bruddet. Og skattesmækket kan komme fra to forskellige steder, lyder advarslen nu fra revisionshuset BDO i nyhedsbrevet Depechen.

»Jeg ved godt, at det er nemmere sagt end gjort, men mange par vil kunne spare sig selv for mange ærgrelser, hvis de i forbindelse med en samlivsophævelse bruger bare lidt mere tid på at overveje de skattemæssige konsekvenser af de aftaler og dispositioner, som de foretager. Skat er med som blind passager alle vegne. Også ved skilsmisser og samlivsophævelser,« lyder det i en kommentar fra Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO.

Problemet er illustreret af en afgørelse fra Landsskatteretten, der er blevet offentliggjort for nylig, lyder det fra revisionshuset. Sagen fra Landsskatteretten handlede om en kvinde, der i 2008 købte et hus sammen med sin daværende kæreste. I 2011 flyttede kvinden ud af huset, og hun bad samtidig sin ekskæreste om at sælge huset. Dette ville ekskæresten ikke, og han boede i huset frem til sommeren 2016.

Forklaringen på, at sagen endte i Landsskatteretten er, at skattemyndighederne mente, at der i en skattemæssig forstand var tale om udlejning. Det selv om kvinden ikke havde modtaget nogen husleje. Landsskatteretten slog dog fast, at dette skal sidestilles med udlejning af forældreejerlejligheder.

»Når det gælder huslejedelen, er jeg noget kritisk over for praksis. Jeg finder det svært at forstå, at udlejning til en ekskæreste skal sidestilles med udlejning af forældrelejligheder. At der ikke opkræves husleje – i alle tilfælde ikke fra starten – er jo ikke udtryk for at ønske om at begunstige den anden, men en praktisk løsning i en svær tid,« lyder det fra Henning Boye Hansen, der peger på, at skattesmækket også kan komme fra en anden front.

Det kan komme i det tilfælde, at den ene part bliver boende i ejerboligen og overtager betalingen af den fulde betaling af lånet, og derfor samtidig føler sig berettiget til det fulde fradrag for alle renteudgifter.

»Dette går imidlertid ikke uden videre, fordi fradragsretten som udgangspunkt tilkommer den, som hæfter for lånet. Når det gælder rentefradrag, finder jeg det sværere at tale imod praksis. I stedet ville jeg ønske, at skilsmisseadvokater generelt var mere opmærksomme på problemet, fordi de ofte er de eneste rådgivere, som involveres i forbindelse med opløsning af parforhold,« lyder det fra Henning Boye Hansen, som påpeger, at gifte par også kan komme i skattemæssige problemer i forhold til lejedelen, hvis den ene part bliver boende i huset efter en skilsmisse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.