Kæmpebrand på kraftvarmeværk: Ørsted annullerer ordrer på hundredtusinder af tons træpiller
Branden i en kæmpe silo på Studstrupværket ved Aarhus betyder, at der pludselig er op mod 600.000 tons træpiller i overskud.
De seneste ugers kæmpebrand i en træpillesilo på Ørsted-ejede Studstrupværket nord for Aarhus kan nu ende som en god nyhed for landets 100.000 træpillefyr-ejere.
Branden betyder nemlig, at Ørsted ikke kan anvende Danmarks største træpillefyr hen over vinteren, og det sætter ud af det blå omkring en femtedel af Danmarks årlige træpilleforbrug i spil.
»Vi taler om rigtig mange træpiller, som vi nu skal have annulleret ordrer på eller solgt tilbage til dem, vi har købt fra. Vi kommer i hvert fald ikke til at bruge træpiller den her vinter,« siger pressechef Carsten Birkeland Kjær med henvisning til den ødelagte silo, der normalt rummer op mod 55.000 tons træpiller.
Han oplyser, at Studstrupværket normalt bruger 4.000 tons træpiller i døgnet, når der er fuld blus på kedlen. For fyringssæsonen november til og med marts svarer det til et normalforbrug på op mod 600.000 tons træpiller.
Til sammenligning bruger kraftværker, fjernvarmeværker og landets 100.000 private pillefyr-ejere på årsbasis omkring 3 mio. tons træpiller.
Derfor tøver Henrik Nørbo Mosegaard, formand for Associationen Dansk Biobrændsel (ADB), heller ikke med at slå fast, at branden på Studstrupværket uundgåeligt ændrer på træpille-situationen. Også selv om træpillerne fra Ørsted-værket er grovere end normale træpiller, fordi de er henvendt til store anlæg.
»Selv om de her piller ikke er henvendt til privatkunder, er der nok nogen, som vil forsøge sig, hvis de får chancen. Til gengæld betyder situationen, at der alt andet lige kommer flere træpiller på markedet, og det kan måske flytte rundt på forsyningerne,« siger Henrik Nørbo Mosegaard.
Hos Ørsted er Carsten Birkeland Kjær enig i, at de annullerede ordrer betyder, at der pludselig vil være flere træpiller til rådighed på markedet.
»Men jeg tror ikke, at man kan sige, at det en til en betyder, at der kommer flere poser med træpiller til salg i f.eks. Harald Nyborg, eller hvor træpillefyr-ejere nu henter dem,« siger pressechefen.
Alligevel er branden med til at tænde et lys i mørket, når det gælder udsigterne for den kommende vinter, lyder det.
Amerikanerne har fundet ud af, at der er energikrise i Europa, så de ved godt, hvad de vil have for træpillerne.
Ud over de ekstra 600.000 tons træpiller er der netop kommet friske forsyninger af træpiller fra Nordamerika, og flere er på vej, fortæller Henrik Nørbo Mosegaard, der til dagligt er biomassechef i energikoncernen Verdo.
»Vi har fået hul igennem til det nordamerikanske marked, så der sker noget. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at vi får mangel på træpiller frem til nytår. Derefter kommer det helt og holdent an på, hvor hård vinteren bliver,« siger Henrik Nørbo Mosegaard.
Til gengæld har situationen ikke ændret sig, når det gælder prisen.
Normalt koster en palle træpiller 1.000-1.500 kr. I dag ligger prisen på op mod 6.500 kr., hvilket betyder årlige ekstraregninger for træpillefyr-ejere i niveauet 20.000-30.000 kr., og de høje priser er kommet for at blive, er meldingen.
Billige banklån til træpille-ejere? »Der er ingen logik i, at folk skal gå fra hus og hjem«
»Amerikanerne har fundet ud af, at der er energikrise i Europa, så de ved godt, hvad de vil have for træpillerne,« konstaterer ADB-formanden tørt.
I forbindelse med den nylige energipakke med bl.a. energilån og prisloft til el-, gas- og fjernvarmekunder aftalte et politisk flertal, at husholdninger med træpillefyr skal hjælpes.
Foreløbig har aftalen dog ikke ført konkrete tiltag med sig. Venstre har foreslået at udbrede ordningen med et prisloft kombineret med muligheden for et energilån til også at omfatte de 100.000 træpillefyr-ejere.