Børnenes opsparing er blevet udhulet i otte år: Det fortsætter
Ekstremt lave renter og nu tårnhøj inflation udhuler børneopsparingerne.
Kan dit seksårige barn købe lige så meget for 72.000 kr. om 12 år som nu? Næppe.
4 ud af 10 danskere investerer ikke deres opsparing, men lader den stå passivt i banken, viser en opgørelse fra Finans Danmark.
Dermed er opsparingen langsomt, men sikkert blevet udhulet, og udhulingen vil fortsætte. Det er især bekymrende ved børneopsparinger, hvor billedet går igen, fastslår Sydbanks privatøkonom Ann Lehmann Erichsen.
Man må indskyde 6.000 kr. om året op til 72.000 kr. Starter man først opsparingen, når barnet er seks år, vil der være knap 74.000 kr. 12 år efter, når barnet fylder 18 år, og bindingsperioden udløber.
Begynder man allerede, når barnet bliver født, er saldoen med renter ved udløb kun vokset til små 76.000 kr. på den kontante børneopsparing.
»Selv om 72.000 kr. lyder af meget, er pengene næsten væk, når flyttebilen er kørt,« siger Sydbanks privatøkonom.
Børneopsparinger har den fordel, at renter og afkast er skattefrie i hele bindingsperioden.
»Problemet er bare, at der nærmest ikke er landet renteindtægter på børneopsparingerne i de seneste mange år, hvor vi har oplevet et negativt rentemiljø,« konstaterer Ann Lehmann Erichsen.
Den manglende rente er til dels, men kun til dels, blevet kompenseret af en lav inflation, og den tid er forbi. I september 2022 hævede Nationalbanken styringsrenten, og for første gang i otte år var renten ikke negativ. Umiddelbart derefter gik inflationen nærmest amok og nåede sidste år samlet set 7,7 pct.
Børneopsparinger, der gerne skal vokse, vokser stort set ikke med rentes rente og krymper desuden under inflationens tyngde.
»Børneopsparinger, der gerne skal vokse, vokser stort set ikke med rentes rente og krymper desuden under inflationens tyngde,« siger Ann Lehmann Erichsen.
Der er kun én vej udenom, og det er at investere børneopsparingen, men langtfra alle forældre føler sig klædt på til at gøre det selv, mener Ann Lehmann Erichsen.
Fordelen ved børneopsparingen er, at tidshorisonten er ganske lang, og at man kender udløbsdatoen i forvejen enten ved 18 eller 21 år.
Pengene placeres i en balanceret investeringspulje, hvor obligationerne fylder ca. 60 pct. Det skyldes, at man vil være forsigtig, når der er tale om en børneopsparing.
Nettoafkastet pr. år er 3,14 pct. efter omkostninger.