Mens verdens investorer slikker sårene: Her slår aktiekurserne rekorder
Det ledende britiske aktieindeks FTSE 100 er stormet op i år og har slået sin rekord fra 2018.
Mens størstedelen af verdens børsindeks fortsat forsøger at indhente det tabte efter det seneste års brutale nedtur på aktiemarkedet, er sagen en anden for FTSE 100-indekset, der består af de største britiske selskaber.
For inden for de seneste måneder er FTSE 100 tordnet op med 15 pct. - og med en stille stigning på 1 pct. i forbindelse med fredagens handel har børsindekset indhentet det tabte og slået sit rekordniveau fra 2018.
Fremgangen sker i en tid, hvor inflationen er aftaget, og energipriserne er faldet, hvilket har fået investorerne til at håbe, at centralbankerne er tæt på at være færdige med at hæve renterne for at tæmme inflationen.
Genåbningen af Kina har desuden bidraget til medvinden på det brede aktiemarked, da landet står til at trække lidt af den verdensøkonomiske vækst, mens det fortsat er uvist, om Europa og USA ender i recession.
»Gennem de seneste få måneder har aktivitetsnyheder uden for USA overraskede investorerne til den positive side. Genåbningen af Kina er sket tidligere og hurtigere end ventet, mens et mildere vejr i Europa er med til at dæmpe recessionsfrygten og forbedre vækstforventningerne,« siger Stephen Innes, der leder kapitalforvalteren SPI, til The Guardian.
FTSE 100 - ofte kaldt Footsie - består af de 100 største britiske selskaber målt på markedsværdi. Her har en del draget fordel af sidste års enorme stigninger i råvare- og energipriserne: F.eks. olieselskaberne BP og Shell, men også mineselskaber som Rio Tinto, der udgør store dele af indekset.
FTSE 100 er før blevet kritiseret for at være et ”traditionelt” børsindeks i den forstand, at det ikke består af særlig mange teknologiaktier, som har været de seneste års vindere på aktiemarkedet, men er præget af olie- og råvaremastodonter, hvilket til gengæld har været en fordel det seneste år.
Netop disse har mærket eksplosive stigninger i deres indtjening ovenpå Ruslands invasion af Ukraine, som var med til at trække priserne på olie og gas op i rekordniveauer. Forbedrede udsigter for verdensøkonomien er desuden en fordel for selskaberne, da væksten understøtter priserne.
FTSE 100 består også af forbrugsrelaterede selskaber så som Unilever og Tesco, banker i form af Barclays, Lloyds og HSBC, medicinalselskaberne AstraZeneca og GSK og industrikæmperne Rolls-Royce og BAE Systems.