Godt nyt for boligejerne: Obligationskurserne holder stand trods rentehop i USA
Rentestigninger i USA og Europa er indregnet i de lange danske boligrenter.
Danske boligejere og specielt købere kan ånde friere. Ikke engang en renteforhøjelse i USA på 0,25 pct.-point kunne påvirke kurserne på de 20- eller 30-årige obligationer herhjemme i nævneværdig grad.
Til gengæld er renterne på flekslån steget.
Reaktionerne er et lærestykke i, hvordan obligationsmarkederne fungerer. De lange obligationer købes i høj grad på forventninger til renteudviklingen et stykke ud i fremtiden, mens obligationerne bag flekslån købes med udgangspunkt i rentebevægelserne her og nu.
»De fleste investorer havde allerede regnet 0,25 pct.-point ind. Hvis centralbanken derimod havde valgt at holde renten i ro, ville det have givet et rentefald,« forklarer Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard.
Ikke engang forventningerne om endnu højere renter har kunnet påvirke de fast forrentede boliglån.
For boligkøbere gælder stadig, at de i princippet skal kreditgodkendes efter, om de kan betale et 30-årigt 5 pct.-lån med afdrag.
I denne uge er 4 pct.-lånet for alvor kommet i spil igen med en kurs tæt på 95.
Vil man have fast rente og afdragsfrihed i 10 år, er det stadig 5 pct.-lånet, der er relevant. Kursen på det er tæt på 98.
For ca. en uge siden lå fleksrenterne helt nede omkring 3 pct. Men i denne uge er renterne steget ganske markant. Et F1-lån koster nu 3,5 pct. i rente hos bla. Realkredit Danmark. Et F5-lån er næsten lige så dyrt.