- Opdateret 20/10/2014 kl. 11:48
Sass lægger loft over bankgebyr
Erhvervs- og vækstministeren indfører nu et årligt loft på hvor meget, det må koste at have en helt basal bankkonto.
Danskerne får krav på en løn- og NemID konto, og der bliver lagt et prisloft over grundprisen på 180 kr. om året.
Samtidig bliver der også lagt loft over prisen for en lidt mere udvidet konto med netbank-adgang, og Finanstilsynet vil løbende skulle føre tilsyn med, at andre gebyrer på de to basiskonti ikke er uforholdsmæssigt høje.
Sådan lyder resultatet af indsatsen fra en arbejdsgruppe under Finanstilsynet, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet.
»Jeg synes, at arbejdsgruppen har fundet frem til en god model, som slår fast, at bankerne har et socialt ansvar over for samfundsgrupper med en lav indkomst,« lyder det fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i meddelelsen.
Jyske over loft
Arbejdsgruppen blev nedsat som følge af en politisk debat, der opstod efter Danske Bank i 2012 gjorde klart, at man fremover ville tage penge for at være kunde i banken for den gruppe, der kun benyttede banken i et ret basalt omfang.
Det fik blandt andet Jyske Bank til at oprette gebyrer for overhovedet at blive kunde i banken - ifølge Jyske Bank fordi man ikke ønskede »at rydde op efter Danske Bank.«
Jyske Bank opererer for indeværende med et gebyrkrav på 925 kr. plus et årligt gebyr på 200 kr. for at have en basal konto i banken.
I Danske Bank er der intet oprettelsesgebyr, men et årligt gebyr på 120 kr. Nordea, Nykredit og Sydbank tager ikke et årligt gebyr.
Af landets fem største banker er dermed umiddelbart kun Jyske Bank, der vil komme i karambolage med de nye regler.
En oversigt over en lang række andre af landets banker kan ses her (eksternt link).
Jyske Bank gør klart over for Jyllands-Posten, at man for indeværende kun ønsker at lade brancheforeningen Finansrådet kommentere på sagen, mens Danske Bank over for Ritzau fortæller, at man arbejder på at præsentere en konto, der fuldt ud vil leve op til rapportens krav.
Forbrugerrådet til angreb
Arbejdsgruppens forslag om to gebyrlofter over henholdsvis en konto, og en lidt mere udvidet konto med blandt andet netbank, er dog langt fra kun kontroversielt i Jyske Bank.
Et af gruppens medlemmer, Forbrugerrådet Tænk, gør nemlig klart at man slet ikke støtter arbejdgruppens konklusioner:
»Forbrugerrådet Tænk kan ikke støtte rapporten. Forbrugerrådet Tænk er grundlæggende uenig i intentionen om en tostrenget model, idet det er den produktpakke, der følger af det kommende EU-direktiv - en lønkonto med tilknyttet betalingskort, direkte debitering, mulighed for kontooverførsler og netbank - der skal sikres adgang til på rimelige vilkår,« lyder det fra rådet i rapporten med henvisning til, at adgangen til en model med netbank og betalingskort sikres af et nyligt vedtaget EU-direktiv.
På den baggrund kan forbrugervagthunden ikke acceptere, at selv de mest grundlæggende kunder nu i bankerne nu deles op i to grupper, slår man fast:
»Forbrugerrådet Tænk finder det derfor forkert, hvis der nu defineres en mere begrænset produktpakke (§ 20-kontoen), idet dette ikke bare vil skabe uhensigtsmæssig kompleksitet i retsstillingen, men også de facto begrænse de ydelser der er adgang til på rimelige vilkår.«
Opdateret 14:39 med kommentarer fra Jyske Bank og Danske Bank.