Ældre boligejere stadig i klemme efter finanskrisen
Tidspunktet for, hvornår man er kommet ind på boligmarkedet er afgørende for, hvor sund økonomien er.
Ældre boligejere har langt større problemer med at betale terminerne end de yngre.
Boligejernes restancer befinder sig på et meget lavt niveau. Kun 3.900 af landets 1,5 mio. boligejere havde problemer med at betale deres husleje i 2. kvartal, viser nye tal fra Realkreditrådet.
Men boligejere i gruppen 40-49 år og plus 70 skiller sig negativt ud i statistikken. Det viser en gennemgang af tallene, som Nordea Kredit har foretaget. Det er en understregning af, at boligejernes økonomi fortsat er helt afhængig af, hvornår de er kommet ind på boligmarkedet, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.
»Boligejere i aldersgruppen 40-49 år har typisk købt, da priserne var høje og har benyttet de høje priser til at belåne friværdien. Det sidste gør sig også gældende for de ældre generationer,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.
Hendes konklusion kommer efter en nøje gennemgang af restancerne hos Nordea Kredit.
Der er flere årsager til, at de unge ikke har de store problemer med at betale.
»Den væsentligste forklaring er formentlig, at de unge foretrækker at bosætte sig i byerne og gerne i en ejerlejlighed. Og eftersom det netop er de store byer og ikke mindst ejerlejlighedsmarkedet, der har klaret sig bedst de senere år, er det ikke overraskende, at det også er de unge, som er underrepræsenteret i restancestatistikken.«
Fordelen ved at have en lejlighed i en af de større byer er, at man kan sælge den, hvis økonomien strammer til. Ældre med større parcelhuse har haft større udfordringer med at komme af med deres huse.
»Overordnet set er det en god nyhed, at det er de unge, som klarer sig bedst i restancestatistikken. De yngre boligejere handler bolig langt oftere end deres mere modne artsfæller, og en bedre betalingsevne i netop denne gruppe kan være med til at øge handelsaktiviteten og derigennem styrke den nuværende stabilisering af boligmarkedet,« mener Lise Nytoft Bergmann.
Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, glæder sig over, at restanceprocenten er helt nede på 0,26.
»Restanceprocenten er i øjeblikket på et lavere niveau end "normalt" ud fra en historisk betragtning. Det er godt nyt fra boligmarkedet. Denne positive udvikling skyldes først og fremmest, at det er blevet bedre tider på arbejdsmarkedet - beskæftigelsen har været svagt stigende i det seneste år - og samtidig har de disponible indkomster i husholdningerne været i fremgang,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der også fremhæver den lave rente som et element, der holder hånden under boligejerne.
I Realkredit Danmark tror man fortsat på økonomisk fremgang.
»Det er vores forventning, at den seneste tids positive udvikling i antallet af restancer vil blive fastholdt gennem resten af 2014 og ind i 2015,« siger Christian Hilligsøe Heinig.