Obligationer i kurshop efter konverteringsbølge
Fredag var sidste frist for at opsige boliglån til termin. Dermed er presset væk på kurserne.
Danske realkreditobligationer handles på rekordniveauer mandag.
Kursen på den 30-årige 2,5 pct. obligation er tæt på 98, og det er en udsædvanlig attraktiv kurs. Rekorden er 98,5.
»Det er ikke så overraskende, at kursen stiger. Vi har netop gennemført en større konverteringsbølge, og det store udbud af nye obligationer vil automatisk presse kursen lidt ned. Nu er presset væk,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.
Fredag var sidste frist for at opsige sit lån til termin. Gjorde man det, undgik man at skulle betale differencerenter. Reelt betyder det, at et lån på 1 mio. kr. er ca. 10.000 kr. dyrere mandag end i fredags. Obligationslån kan opsiges hvert kvartal. Næste frist er den 31. januar.
Hvis man opsiger mellem de fire ordinære frister, skal man betale den såkaldte differencerente. Den sikrer, at obligationsinvestoren får præcist den rente, han er blevet lovet på forhånd.
Differencerenterne lægges oven i lånet. I dette tilfælde stiger den nye restgæld fra 1.017.000 kr. til 1.027.000 kr. Samtidig går der et år ekstra, før omkostningerne til konverteringen er tjent ind.
Men man skal ikke stirre sig helt blind på opsigelsesfristerne, mener Lise Nytoft Bergmann.
»Det vil selvfølgelig være lidt besynderligt at konvertere, dagen efter at fristen er udløbet. Men generelt skal man ikke være alt for fokuseret på differencerenterne. De kan trækkes fra i skat, det kan et kurstab ikke.«
Derfor gælder det om at slå til, når kursen er optimal for en selv og ikke tøve alt for længe.
»Erfaringen viser, at selv små udsving kan få store konsekvenser for lånemulighederne. Så når man er tilfreds med kursen, kan man lige så godt slå til.«
Lise Nytoft Bergmann tror dog, at de fleste, der har konverteringsmodne lån har benyttet den netop overståede konverteringsbølge til at få lagt om.