Privatøkonomi

Selv hårdkogte F1-lånere løber i sikkerhed

Så mange flygter fra F1-lånene, at man nu reelt kan begynde at tale om en afvikling af det tidligere så populære lån.

Artiklens øverste billede
Halvdelen af Nykredits kunder med F1-lån vælger nu et andet lån.

»Dramatisk flugt,« lyder det fra Nordea Kredit.

»Ekstremt fald,« siger Realkredit Danmark.

»Halvdelen er væk,« er beskeden fra Nykredit.

Sådan beskriver Danmarks største realkreditinstitutter det, der mest af alt minder om en regulær flugt fra F1-lånene. Realkreditinstitutterne har gjort op, hvor mange der har opsagt deres F1-lån frem til årsskiftet og udskiftet dem med et andet lån.

Og billedet er markant. Mellem 40 og 50 pct. af F1-lånerne er på vej væk. Her følger en oversigt over, hvordan billedet ser ud i de enkelte institutter.

Først Nykredit, der ejer Totalkredit, og i dag sidder på over 40 pct. af markedet. Her har halvdelen af kunder med F1-lån valgt et andet lån.

I Nordea Kredit har over 40 pct. af kunderne sagt farvel til F1-lånet.

I Realkredit Danmark sagde man allerede sidste år farvel til ca. 40 pct. af F1-lånene, og i år forsvinder endnu godt 23 pct. af de F1-lån, der skal refinansieres nu.

Her er cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ikke i tvivl om, hvad der foregår.

»I år kan vi konstatere, at selv de hårdkogte F1-lånere siver væk. Det har vi ikke set før,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Sidste år blev der fjernet F1-lån for 40 mia. kr. I forbindelse med den kommende auktion er der opsagt F1-lån for yderligere 11 mia. kr. Næsten 70 pct. af kunderne vælger et F3-lån i stedet og 16 pct. foretrækker F5-lånet.

Kun ganske få vælger det nye FlexKort-lån.

»Med en samlet F1-pulje på blot 36 mia. kr. ved en kommende auktion, er der tale om en ganske ekstrem udvikling de senere år. I 2010 var den samlede F1-pulje hos RD helt oppe på 157 mia. kr. - voldsomme 337 pct. større end nu. Der er tale om den mindste F1-pulje ved kongeauktionen i nyere tid hos os,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hos Nordea Kredit udløber F1-lån for 48,6 mia. kr. Men kunder med lån for 21,8 mia. kr. har valgt en anden løsning. Og billedet er det samme som i Realkredit Danmark. Ca. 30 pct. af kunderne vælger F3- eller F5-lån, og knap 15 pct. går over i fast forrentede lån.

Ifølge boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, er hovedforklaringen, at lånerne nu søger sikkerhed. Og sikkerheden er oven i købet billig.

»Hverken F1-lånet eller det nye KortRente-lån kan hamle op med F3-lånet på ydelsen,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Et F3-lån på 1 mio. kr. med afdrag koster i dag 3.395 kr. om måneden efter skat, mens Kort Rente koster 3.406 kr. Er lånet uden afdrag, koster det 818 kr. om måneden efter skat, hvis der er tale om et F3-lån og 865 kr., hvis der er tale om Kort Rente.

»På den baggrund kan man godt forstå, at de fleste boligejere foretrækker F3-lånet,« siger Lise Nytoft Bergmann, der også peger på det 30-årige 2,5 pct. lån som et billigt alternativ.

»Det er første gang, at vi ser en tydelig tendens til, at boligejere med flekslån vælger at omlægge til fast rente,« lyder det.

Og netop det lån er populært hos Nykredits og Totalkredits kunder. Her halveres antallet af F1-lån altså fra 74 mia. kr. til 37 mia. kr. 60 pct. af instituttets kunder vælger fast forrentede lån, og kun 2 pct. af kunderne vælger fortsat et F1-lån

»Vi har lagt mange kræfter i at informere kunderne om, at der nu er billigere og mindre risikable alternativer til F1-lånet. Et F5-lån med afdrag koster i dag 3.333 kr. om måneden efter skat – det er ca. 30 kr. billigere end et F1-lån pr. million, siger vicedirektør i Nykredit, Henrik Hjortshøj-Nielsen.

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.