FDM: Kørselsfradraget er for lille
Skatterådet undervurderer afskrivningerne på bilerne, mener bilistorganisationen.
Det er rigtigt, at de nye biler kører meget længere på et liter brændstof, og det er også rigtigt, at brændstofpriserne har været faldende.
Men alligevel bør befordringsfradraget sættes op og ikke ned, som det nu er sket to år i træk.
Der er tale om et ligningsmæssigt fradrag, der udhules som følge af skattereformen.
Sådan lyder det fra bilistorganisationen FDM, der mener, at Skatterådet bl.a. undervurderer bilernes værditab.
Skatterådets formand, Hanne Søgaard Hansen, har netop begrundet nedsættelsen af befordringsfradraget med, at bilisterne slipper billigere i ejerafgift, når bilerne kører længere på literen.
Er udmeldingen så blot en automatreaktion fra en forening, der taler bilisternes sag?
Nej, mener Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i FDM's økonomisk politiske sekretariat. Han henviser til, at en nedsættelse af kørselsfradraget vil gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet.
»Vi er helt med på den del af regnestykket, der har med de variable omkostninger at gøre. Det er indiskutabelt, at de nye biler kører længere på literen.
Men det går galt, når det gælder de faste omkostninger ved at have bil. Her dækker befordringsfradraget slet ikke. Desuden er der tale om et ligningsmæssigt fradrag, hvor man kun bliver kompenseret for cirka 31 pct. Men som følge af skattereformen bliver fradraget hele tiden udhulet,« forklarer forklarer Torben Lund Kudsk.
»Den diskussion har vi i årevis ført med Skat,« tilføjer han.
Han mener også, at Skatterådet i høj grad undervurderer bilens værditab per kørt kilometer.
»Det er rigtigt, at bilisterne gennem de seneste år især har købt de små biler, der kører langt på literen. Men også de biler har faktisk et ganske stort værditab hvert år,« siger Torben Lund Kudsk.
Han peger derfor på, at den skattefri kørselsgodtgørelse giver et meget bedre billede af de reelle udgifter ved at have bil. Kørselsgodtgørelsen vil i 2015 være 3,70 kr. per km. Den er i år 3,73 kr. per km.
»Derfor burde befordringsfradraget efter skat ligge tættere på det beløb,« mener Torben Lund Kudsk.
Yderligere fremhæver han, at danskerne generelt pendler lidt længere, og at de derfor får større udgifter til service og reparationer.
»Politikerne vil gerne sætte gang i væksten, men samtidig bliver det dyrere at køre til og fra arbejde. Det går ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet og vil derfor hæmme væksten. Befordringsfradraget er faktisk et af de gode fradrag, der kan være med til at styrke arbejdsmarkedet. Derfor ærgrer det os, at man ikke er parat til at gå hele vejen,« tilføjer Torben Lund Kudsk.
Finans Live forsøger at få en kommentar fra Skat.