Superlån giver konverterings-tsunami
Oktober gav flest lånetilbud i årevis. Realkreditforeningen melder om stor konverteringsbølge, mens Nordea kalder det en tsunami.
Realkreditinstitutterne gav i oktober 52.247 lånetilbud.
Det er 20.000 flere end september og klart det højeste siden introduktionen af 3 pct. lånet i juni 2012.
Det er de historisk lave renter på det 2,5 pct. fastforrentede lån, som har fået folk op af stolen, selvom de måske allerede sad med et 3,5 pct. lån, melder Realkreditforeningen.
"Både Realkredit Danmark og Nordea Kredit nævner i deres meddelelser til pressen om konverteringsaktiviteten, at de har et historisk højt antal konverteringstilbud på fastforrentede lån i oktober. De skal helt tilbage til midten af 00’erne for at se det samme omfang af nye tilbud om omlægning af lån med fast rente til et andet fastforrentet lån," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, som opfatter tallene som en "stor konverteringsbølge under opsejling".
De mange tilbud skyldes slutspurten inden deadline for omlægning inden årsskiftet. Udgangen af oktober markerede sidste chance for lånetilbud, og det er der altså rigtig mange, der har benyttet sig af. Tallet for oktober er ca. tre gange så højt som det gennemsnitlige antal lånetilbud sidste år.
Nordea melder om det højeste antal konverteringer i næste ti år og kalder udviklingen en tsunami.
"Boligejerne har konverteret for fuld kraft i oktober 2014. I alt blev der opsagt fastforrentede lån for 85 mia. kr., hvilket er det højeste beløb siden det første fastforrentede 30-årige 4 pct. kom på gaden tilbage i 2005. Langt de fleste af opsigelserne vedrører konverteringer. Af den grund har realkreditinstitutterne udstedt langt flere lånetilbud end normalt," siger chefanalytiker i Nordea, Lise Nytorft Bergmann.
Hun forventer fortsat mange lånetilbud hen mod næste opsigelsesfrist for fastforrentede lån, som falder 31. januar 2015. Det skyldes både, at der fortsat er rigtig mange boligejere, som har et konverteringsegnet fastforrentet lån, men også at kursen bag de lange fastforrentede realkreditobligationer er steget de sidste 2 uger, hvorfor det faktisk blot er blevet endnu mere interessant for boligejerne, at gå over i den låntype.
Hvor stor bølgen bliver, kan først ses til næste år, melder Karsten Beltoft, idet de mange boligejere nu skal finde ud af, om de vil gøre brug af deres lånetilbud.