Privatøkonomi

Eksperter: Det er ofte spild af penge at omlægge boliglån

Det er blevet en folkesport at omlægge boliglån. Men hyppige omlægninger har ikke kunnet betale sig.

Artiklens øverste billede

Det kan langt fra altid betale sig at omlægge boliglån, hver gang renten svinger.

Boligejere, der har beholdt deres F1-lån, siden det blev introduceret i 1997, er i dag bedre stillet end boligejere, der har valgt obligationslån og konverteret regelmæssigt.

F1-låneren har i dag sparet 336.000 kr. på et lån på 1,5 mio. kr., viser en beregning fra Nordea Kredit. Samme konklusion er man nået til i Boligøkonomisk Videncenter, der har analyseret konverteringsstrategier i perioden 1995-2010.

»De boligejere, som intet foretog sig, blev bedre stillet end de, som lyttede til finanssektorens konverteringsråd,« siger cheføkonom i videncentret Curt Liliegreen.

Realkreditinstitutternes primære dagsorden med de hyppige låneomlægninger er at skabe omsætning, lyder mistanken fra flere uvildige eksperter.

»Realkreditinstitutterne har en interesse i, at der sker noget i forretningen, og der tjenes penge på omlægningerne. Så man kan godt mistænke dem for at tilråde nogle ting, hvor gevinsten nærmest er forsvindende lille og måske slet ikke realiserer sig,« siger lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak.

Curt Liliegreen betegner de mange konverteringsråd som ren markedsføring.

Det afvises af boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Ja, vi tjener selvfølgelig på konverteringer. Men hvis ikke vi fortalte vores kunder om de konverteringsmuligheder, der dukker op, er jeg sikker på, at de ville se sig om efter et andet institut, hvor de kunne få bedre rådgivning,« siger hun.

I oktober gennemførte realkreditsektoren den største konverteringsbølge i ni år. En af tilsvarende størrelse ventes mod slutningen af året. De seneste konverteringsbølger har bevist, at danske boligejere ved, hvad de gør, mener direktør i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft.

»Man skal ikke lægge skjul på, at institutterne har interesse i at sælge deres varer. Men de er gode til at fortælle om fordele og ulemper, og at man derfor ikke skal konvertere for enhver pris,« siger Karsten Beltoft.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.