Realkreditsektoren advarer om dyrere boliglån
Regeringen vil have realkreditsektoren til at opbygge en økonomisk buffer på ca. 50 mia. kr. Det vil give dyrere realkreditlån, advarer realkreditselskaberne.
Det bliver dyrere at være boligejer i Danmark, hvis regeringen holder fast i, at realkreditsektoren de kommende år skal opbygge en økonomisk stødpude på ca. 50 mia. kr.
Det påpeger realkreditselskaberne, som mener, at planen om at indføre en såkaldt gældsbuffer på 2 pct. af realkreditselskabernes udlån er for vidtgående.
»Der er forskellige bud på, hvor meget dyrere, det bliver. Men der er ingen tvivl om, at det bliver en betydelig meromkostning,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.
Formålet med gældsbufferen er at gøre det nemmere at afvikle et realkreditselskab, hvis det kommer i økonomisk uføre. Bufferen skal absorbere et nødlidende selskabs tab og gøre det muligt at føre de sunde dele videre. Lovforslaget om gældsbufferen - som udspringer af et EU-direktiv - har været i høring.
Realkreditsektoren har forståelse for grundtanken, men mener, at der stilles for store krav til den økonomiske stødpude.
»Man skal være klar over konsekvenserne. Det bliver væsentligt dyrere at drive et realkreditinstitut. Den meromkostning kan man ikke afvise kommer til at ende hos boligejerne i form af højere bidragssatser,« siger Karsten Beltoft.
Realkreditbranchen sammenligner den kommende gældsbuffer på 50 mia. kr. med en afviklingsfond, som er ved at blive etableret i EU.
»De danske realkreditselskaber skal indbetale 3,3 mia. kr. til afviklingsfonden over en 10-årig periode. Gældsbufferen er en permanent årlig omkostning,« siger Karsten Beltoft.
Mens realkreditselskaberne slår sig i tøjret, mener Nationalbanken, at en økonomisk stødpude på 2 pct. er i den lave ende og ønsker, at man i 2018 evaluerer, om den skal justeres.
»Vi mener, at risikoen i realkreditsektoren ikke er så høj, som Nationalbanken gør. Man skal have nogle voldsomme stresstests for at ende på at tabe 2 pct. af sektorens samlede udlån,« siger Karsten Beltoft.
Gældsbufferen skal opbygges løbende fra sommeren 2016 til 2020.
Det bliver væsentligt dyrere at drive et realkreditinstitut. Den meromkostning kan man ikke afvise kommer til at ende hos boligejerne i form af højere bidragssatser