Ubekymrede unge vinder pensionskapløbet
De, der interesserer sig mindst for pensionsforhold, er ironisk nok de store vindere.
Unge aner ikke, hvor godt de er dækket, når de skal på pension. Det er også lige meget. For danskere mellem 25 og 34 år bliver de helt store vindere af pensionskapløbet.
»Det er et gennembrud, og det er enormt positivt, at de unge er så godt dækket,« lyder det fra kommunikationsdirektør i Danica, Jens Chr. Nielsen.
60 pct. af de unge er dækket tilfredsstillende, viser Danicas pensionstjek. Det understøttes af en spørgeskemaundersøgelse, som Sydbank har foretaget.
Danica har haft 25.000 af sine kunder gennem et såkaldt pensionstjek. I det tages der højde for opsparinger både i Danica, i andre selskaber samt frie midler. I Danica er tommelfingerreglen, at hvis man kan få 80 pct. af sin løn, når man går på pension, er det nok. 70 pct. kan også gå.
At man ikke behøver at få helt det samme, som da man arbejdede, skyldes, at der er mange udgifter bl.a. arbejdsmarkedsbidrag og udgifter til befordring, som man ikke har længere.
60 pct. af de 25-34 årige lever op til de krav, og de er dermed markant bedre stillet end ældre generationer, viser barometret.
»Det er en stor forskel i forhold til tidligere. Det var først midt i 1980'erne, at vi fik etableret arbejdsmarkedspensioner. I dag bliver 9 ud af 10 omfattet af en, når de for alvor begynder på arbejdsmarkedet. De kommer altså i gang langt tidligere, og det giver bonus på det lange sigt,« siger Jens Chr. Nielsen.
Der er altså tale om lidt af en foræring til de unge, for interessen for pension er nemlig ikke særlig stor blandt de unge. 7 ud af 10 bekymrer sig ikke om deres pensionsforhold, viser en spørgeskemaundersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Sydbank.
Og det er forståeligt, mener Jens Chr. Nielsen og forbrugerøkonom i Sydbank Camilla Skovsbo Erichsen.
»Når man er ung, er der mange andre ting end pension, der fylder i hovedet. Unge har ofte fuld knald på tilværelsen. Når studierne er færdiggjort, vil man gerne godt i gang på arbejdsmarkedet,« siger Sydbanks forbrugerøkonom, Camilla Skovsbo Erichsen.
Hun glæder sig over, at de unge sparer mere op end tidligere.
»Det er meget positivt, at de unge er kommet mere med på pensionsbølgen. Det er godt at komme i gang med pensionsopsparingen i en tidlig alder. Jo flere år man har at spare op i, desto større kan opsparingen alt andet lige blive. Desuden vil man få et større afkast, når pengene har flere år til at forrente sig i.«
Det mest bekymrende er, at unge ikke får gennemgået deres pensionsordninger ofte nok. Undersøgelsen viser, at mere end halvdelen af de 25-34-årige gennemgår deres pensionsforhold sjældnere end hvert andet år. Og det er ikke altid ofte nok lyder det fra Sydbanks forbrugerøkonom.
»Det er vigtigt, at man gennemgår sin pensionsordning, hvis ens livssituation ændrer sig for eksempel ved et nyt job. Både opsparing til alderdommen og forsikringsdelen af pension kan virke meget fjernt, når man er ung og føler sig usårlig. Men det er vigtigt at man trods sin unge alder prioriterer at gennemgå pensionsordningen løbende, så man er sikker på, at man er dækket godt ind, siger Camilla Skovsbo Erichsen.