Husejere tvinges ud på lejemarkedet
Tidligere steg antallet af huse til leje i hele landet. Nu vidner udviklingen om et boligmarked, der er ved at brække over i to.
Hvis man vil vide, om hussalget i et område går fremragende eller forfærdeligt, kan det være en idé at kigge på antallet af huse til leje.
Er mange huse udbudt til leje, skyldes det ofte, at ejerboligmarkedet har det svært. Omvendt er det et sundhedstegn, hvis antallet af huse til leje er lavt.
Ifølge tal fra Realkreditrådet er antallet af privatejede huse, der lejes ud, steget med 19.000 siden 2010 og er nu oppe på i alt 100.000 huse, men hvor det tidligere var i hele landet, at husene til leje blev flere, er det i dag meget geografisk betinget.
I områder med vækst og beskæftigelse falder antallet af huse til leje, mens yderområderne oplever det stik modsatte, og det er en konsekvens af det spaltede boligmarked, som er ved at tage form, mener Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
»Rigtigt meget har været til salg under krisen, og mange steder har det været svært at sælge – og er det stadig. Derfor har mange valgt at leje ud. Det er godt for boligmarkedet, at vi ser en stabilisering, om end den er på et ret højt niveau. I nogle områder må man bare erkende, at køberne ikke er der, og så må man fortsætte med at leje ud,« siger Lone Kjærgaard.
Hun peger på, at mange sælgere måske ikke har fået det rigtige bud på huset og i stedet prøver at leje det ud. Men som hussælger skal man ikke tro, at det hele blot er et spørgsmål om tid, før alt sælges igen, advarer hun.
»Hussælgere kan ikke lide at gå ned i pris, så mange venter og ser tiden an, hvis de ikke kan få den pris, de ønsker. Det er forståeligt nok, hvis man prøver og prøver, og huset bare ikke kan sælges, men når det er sagt, er det nogle gange bedre at få ryddet op, tage et tab og komme videre. Der er jo ingen garanti for, at det hele vender lige om lidt,« siger Lone Kjærgaard.
På BoligPortal.dk, der er Danmarks største handelsplads for lejeboliger, blev der sidste år udbudt 25.000 huse til leje, og i år bliver antallet lige så højt, vurderer adm. direktør Henrik Løvig.
I byer som Hjørring, Frederikshavn, Skive, Sønderborg, Herning og Viborg stiger antallet af huse til leje, og det er ikke just positive tegn, mener han.
»For mig at se er der en klar parallel til ejerboligmarkedet i de enkelte byer og landsdele. Bliver der solgt mange huse i området, så er der en efterspørgsel og en reel mulighed, og så vælger man den løsning. Men er udbuddet allerede højt, liggetiderne lange og salgene få, kan udlejning være den eneste løsning – og ofte også en fin løsning, der kan dække et akut behov,« siger Henrik Løvig.