Privatøkonomi

Renteændringer kan forlænge løbetiden på banklånet

Renten på både indlån og udlån ændres konstant, og det skaber unødig forvirring hos kunderne, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
Der er stor forskel på, hvordan bankerne håndterer renteændringer. Derfor bør alle tjekke, hvillke konsekvenser ændringerne får.

Der er stor forskel på, hvordan bankkunder rammes af renteændringer. Ofte sker ændringerne uden at kunderne får direkte besked, og hvis renten stiger, kan det få uventede konsekvenser. I stedet for at hæve ydelsen, forlænger banken løbetiden.

»Det er et stort problem. Det hører med til basal kundebetjening, at man oplyser kunderne præcist om de konsekvenser, en renteændring får,« siger økonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

Han betegner området som »tåget,« selv om betingelserne skal stå i lånedokumentet.

»Men hvis der er tale om et lån, der er taget for flere år siden, kan man af gode grunde ikke huske betingelserne. Derfor kan det komme som en grim overraskelse, hvis ikke man er færdig med et lån, når man har planlagt det,« siger Morten Bruun-Pedersen.

Hos Mybanker undrer man sig også over, at bankerne ikke informerer kunderne præcist om konsekvenserne af renteændringer.

»Jeg kender til mange eksempler på, at det er kommet bag på kunderne, at renten er hævet. Og når det eksempelvis drejer sig om andelsboliglån, kan der være tale om ganske store beløb,« siger John Norden fra Mybanker.

Det er forkert, at kunden selv skal finde ud af, hvilke konsekvenser en renteændring har, mener han. Blot at ændre løbetiden frem for at hæve ydelsen, hvis renten stiger, kan få store konsekvenser. Løbetiden på et almindeligt billån kan hurtigt blive forlænget med et år, og dermed kan man få en grim overraskelse, når man eventuelt skal sælge bilen,« mener John Norden.

 

Finans har spurgt flere af de store banker, hvordan de håndterer renteændringer. Og der er stor forskel.

  Danske Bank håndterer renteændringer sådan:

 • Prisændringer overfor privatkunder varsles altid i overensstemmelse med "Almindelige forretningsbetingelser" i overensstemmelse med gældende lovgivning på området.
 • Indlån annonceres i dagbladene. Renteændringer fremgår desuden af hjemmesiden. Herunder om renten stiger eller falder og hvor meget.
 • Udlån og kreditter: Banken skriver til kunderne og informerer dem om den konkrete renteændring. I den forbindelse informeres kunden om den nuværende rente og den stigning, som gennemføres.

Som udgangspunkt justeres der på løbetiden ikke på ydelsen. Men hvis kunden ønsker det, kan ydelsen blive ændret.

Nordea Bank bruger denne fremgangsmåde:

 • Når der sker ændringer i renten på indlån, informeres kunderne om det gennem deres netbank, annoncer i medierne, på hjemmesidenog på prisskilte i filialerne.
 • Hvad angår udlån bliver kunden også informeret via netbank. Løbetiden forbliver den samme, mens ydelsen bliver ændret, og den nøjagtige nye ydelse bliver kunden informeret om.

 Sydbank gør følgende:

 • Annoncer i landsdækkende aviser samt en række lokale aviser.
 • Prisændringer på bankens hjemmeside.
 • Mail til alle kunder, der har tilmeldt sig "Nyhedsbrev".
 • Information om satsændring på det førstkommende kontoudtog til privatkunder.
 • Forbrugerkreditaftaleloven sendes til kunden, hvor konsekvensen fremgår.
 • Om ydelsen reguleres, vurderes i de enkelte tilfælde, både ved op- og nedregulering af renten.

Der er med andre ord stor forskel på, hvordan bankerne håndterer renteændringerne, og det bør der ikke være, mener Morten Bruun Pedersen.

Ved en renteændring bør banken fortælle det direkte til kunden, mener han. Foruden ændringen i rentesatsen bør banken fortælle, hvilke konsekvenser det får. Altså hvor meget forlænges løbetiden med, hvis det er den, der reguleres i, eller hvor meget stiger eller falder ydelsen?

»Det er helt basal kundebetjening og god service, at man gør det. Det kan ikke være rigtigt, at man skal regne selv,« siger Morten Bruun Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.