Privatøkonomi

Økonom: Betal restskatten hurtigst muligt

Der er penge at spare ved at få restskatten ud af verden inden årets udgang.

Artiklens øverste billede
Efter 1. juli bliver restskatten dyrere

Det kan godt være, at skatten taber, når man skal beslutte, om man vil bruge tid på skatteopgørelsen for 2014 eller på julegavekøb.

Men hvis der er udsigt til at skulle betale restskat for 2014, kan det være en fordel at få regningen ud af verden inden årsskiftet. Så slipper man nemlig for at betale renter af restskatten.

Ekstra dyrt bliver det så, hvis man ikke reagerer før 1. juli 2015. Så afløses dag-til-dag-renten nemlig af et fast procenttillæg.

Opfordringen til at få styr på eventuel restskat for 2014 kommer fra Camilla Skovsbo Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank. Den gælder især personer, der i løbet af året har foretaget ændringer med betydning for økonomien. Læs mere om restskat hos Skat.

Det er en god idé allerede inden årsskiftet at undersøge, om der skal betales restskab, lyder det fra Camilla Skovsbo Erichsen.

»Der kan være tale om omlægning af boliglån eller rentetilpasning. Der kan være tale om ændringer i pensionsindbetalingen. Desuden kan folk have fået et nyt arbejde med en højere løn, eller de kan være flyttet, så de ikke længere har så langt til arbejde.  Dermed passer tallene ikke længere med tallene i forskudsopgørelsen. Det er altsammen forhold, der har betydning for, hvor meget der skal betales i skat,« forklarer Camilla Skovsbo Erichsen.

Hvis ens økonomiske forhold har ændret sig i løbet af året, er det derfor en god idé at tjekke hos Skat. Men det kræver, at man selv er aktiv.

»Man bør finde ud af, om man har betalt nok i Skat for 2014. Ellers får man nemlig en restskab, og den bliver dyrere, jo længere tid man venter med at betale. Derfor bør man gå ind på Skats hjemmeside og indtaste sine oplysninger under funktionen "Beregn skatten 2014". Det kræver, at man lige bruger lidt tid på det. Men man kan finde de vigtigste oplysninger på sine lønsedler,« forklarer Camilla Skovsbo Erichsen.

Man kan også vente, indtil årsopgørelsen ligger klar i løbet af marts.

»Men så skal man allerede betale en dag-til-dag-rente på 2,9 pct. fra årsskiftet, og jo længere man venter, jo højere bliver rentebetalingen. Men endnu dyrere bliver det, hvis man ikke betaler sin restskat for 2014 i løbet af de første seks måneder af 2015. Efter 1. juli kommer det nemlig et tillæg på restskattebeløbet, og det er for 2014 på 4,9 pct.,« fortæller Camilla Skovsbo Erichsen.

Alt efter hvor stor restskatten er, vil den i 2015 enten blive indregnet i skatten for det kommende år eller skulle betales i tre rater i august, september og oktober. Indregningsgrænserne for 2014 og 2015 findes her.

Camilla Skovsbo Erichsen har regnet på, hvad der skal betales i restskat med forskellige beløb og betalingstidspunkter. Renteudgifterne fremgår af tabellen:

Betalingsdato Restskat på 5.000 kr. Restskat på 10.000 kr. Restskat på 15.000 kr.
Inden 31. dec 2014

0 kr.

0 kr.

0 kr.

1. april 2015

36 kr.

72 kr.

108 kr.

30. juni 2015

72 kr.

144 kr.

216 kr.

Fra 1. juli 2015

245 kr.

490 kr.

735 kr.

Kilde: Skat og Sydbank

Renter og procenttillæg på restskat er ikke fradragsberettiget.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.