250.000 danskere kan spare tusindvis af kroner på varme
EnergiTjenesten har lavet et regneværktøj, så alle kan tjekke, hvor meget de kan spare på varmeregningen.
Er du en af de 250.000 danskere, som har et oliefyr? I så fald kan du spare mange tusinde kroner, mener EnergiTjenesten.
EnergiTjenesten er et rådgivningsfirma og har lavet et regneværktøj på sin hjemmeside, hvor man kan indtaste sine oplysninger og se, hvor meget man kan spare i varme om året, hvis man f.eks. skifter oliefyret ud.
»Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis man bruger oliefyr i dag. Der er rigtig mange alternativer på markedet, men det kan være svært at overskue, hvad det bedste alternativ er. Derfor har vi lavet det her regneværktøj,« siger Anette Klidsbjerg, der er energirådgiver hos EnergiTjenesten.
Hvis man har et oliefyr, der er mindst 20 år gammelt, bruger den cirka 2.400 liter olie om året, hvilket svarer til cirka 27.600 kr. Her er der regnet med en pris på 11,50 kr. per liter fyringsolie. Den aktuelle pris er nu nede i 10,50 kr.
Skifter man til andre opvarmningskilder kan man ifølge EnergiTjeneste spare følgende om året:
- Jordvarme: 17.700 kr.
- Træpillefyr: 17.000 kr.
- Luft til vand varmepumpe: 16.600 kr.
- Fjernvarme: 15.300 kr.
- Kondenserende oliefyr: 3.900 kr.
Når der er så mange penge at spare, og 250.000 mennesker alligevel fortsat har oliefyr, skyldes det ifølge Anette Klidsbjerg, at en investering i en ny opvarmningskilde er en stor investering her og nu.
»En ny luft til vand-varmepumpe koster mellem 80.000 til 150.000 kr. Det er en stor mundfuld for mange, og der er måske andre lidt sjovere ting at bruge sine penge på. Investeringen tjener sig dog lynhurtigt ind igen,« siger Anette Klidsbjerg.
Samtidig spiller det også ind, at der mange forskellige metoder til at varme sit hus op. Det, der er det rigtige for nogle, er ikke det rigtige for andre. Det handler om husets stand og beliggenhed.
»Oliefyrsejere, der skifter til en luft til vand-varmepumpe eller jordvarme, kan få problemer, hvis der ikke er taget højde for husets indeklima. De to varmesystemer er nemlig lavtemperaturanlæg, og derfor kan efterisolering og udskiftning af vinduer også være nødvendigt,« siger Anette Klidsbjerg.