Populært at rive det gamle hus ned og bygge nyt
I de store byer bliver langt de fleste nye huse nu bygget i forbindelse med nedrivning af et andet.
Lysten til bo tæt på byen, behovet for at minimere energiforbruget og ønsket om minimal vedligeholdelse er ved at vende op og ned på den danske byggebranche.
Flere og flere vælger at købe et ældre velfungerende ældre hus, rive det ned og bygge nyt. Tendensen er blevet forstærket det seneste år. Nu er der nemlig flere, der vælger at rive deres eget hus ned og bygge et nyt.
Fænomenet er mest udbredt i København og omegn, men er ved at brede sig til andre større byer i Danmark også.
Op mod 80 pct. af alle nybyggerier i og omkring København foretaget af Huscompagniet og Eurodan-huse foregår nu på den måde.
»Det går stærkt i København nu, og vi kan se en stigende interesse i andre store byer,« siger afdelingschef i Huscompagniet Carsten Jæger Nørbjerg.
»I starten af 00'erne så vi kun fænomenet i Storkøbenhavn, nu kan vi se det flere steder i landet,« siger administrerende direktør for Eurodan, Thomas Dahl.
Umiddelbart lyder det voldsomt, at man skal rive et hus ned, og en nedrivning kan godt løbe op i omkring 100.000 kr. Men ofte finansieres nedrivningen af, at man sparer de tilslutningsafgifter, man ellers ville skulle betale, hvis man byggede på en ny grund.
Men det er ikke hele forklaringen. Det handler i høj grad om livsstil, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.
»Det er en generel trend, at vi flytter til storbyen i denne tid. Og i København er der ingen nye byggegrunde, men mange gamle huse. Den lave rente betyder også, at det er billigere at låne den ekstra million, et sådant projekt måske koster. Der er noget at give af, hvis man eksempelvis kan gå fra en varmeregning på over 30.000 kr. om året til 10.000 kr.,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Så groft sagt bruger man energibesparelsen til at betale for den højere husleje.
»I den sidste ende kan det være en god forretning, for man får en højere salgspris for et nyt, energivenligt hus,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Det er typisk, når en boligejer beslutter sig for at renovere taget, køkkenet eller badeværelserne, at beslutningen om at bygge nyt dukker op. Det skyldes, at det er relativt dyrt at bygge til, og de store vedligeholdelsesudgifter forsvinder i en årrække, fordi de er omfattet af garantien, når der bygges nyt.
Men idéen skal komme fra boligejeren selv, understreger Carsten Jæger Nørbjerg.
»Det er i hvert fald ikke os, der skal fortælle en boligejer, at hans hus bare kan rives ned. Der er mange følelser involveret i at være husejer. Men vi er selvfølgelig klar til at tage dialogen, for i mange tilfælde kan det godt betale sig.«
Foruden København ses udviklingen også i Aarhus, Aalborg og visse steder i byer som Odense og Esbjerg.
På det seneste er der kommet flere eksempler på folk, der vælter deres gamle hus og bygger nyt.
»De finder ud af, at de ikke orker at skulle skabe sig en ny bekendtskabskreds, de bor tæt på byen og er glade for at have en høj hæk. For dem er det en god idé at blive boende,« siger Carsten Jærger Nørbjerg.
En af fordelene ved at bo centralt er, at man ofte kan spare bil nr. to. Også denne besparelse kan indgå i boligbudgettet.
Foruden parcelhuse ses tendensen også på fritidshusmarkedet. Der er ofte tale om gamle fritidshuse med god beliggenhed i kendte sommerhusområder.
Så meget koster det at låne 1 mio. kr. ekstra i et realkreditinstitut:
30-årigt 2,5 pct. lån | F5-lån | F3-lån | |
Årlig ydelse efter skat | 46.807 | 42.296 | 41.988 |
Afdrag efter fem år | 124.280 | 162.572 | 165.157 |