Privatøkonomi

Populært at rive det gamle hus ned og bygge nyt

I de store byer bliver langt de fleste nye huse nu bygget i forbindelse med nedrivning af et andet.

Artiklens øverste billede
Når der bygges nye huse i de større byer, er der stor sandsynlighed for, at det er sket på en grund, hvor der tidligere har stået et hus.

Lysten til bo tæt på byen, behovet for at minimere energiforbruget og ønsket om minimal vedligeholdelse er ved at vende op og ned på den danske byggebranche.

Flere og flere vælger at købe et ældre velfungerende ældre hus, rive det ned og bygge nyt. Tendensen er blevet forstærket det seneste år. Nu er der nemlig flere, der vælger at rive deres eget hus ned og bygge et nyt.

Fænomenet er mest udbredt i København og omegn, men er ved at brede sig til andre større byer i Danmark også.

Op mod 80 pct. af alle nybyggerier i og omkring København foretaget af Huscompagniet og Eurodan-huse foregår nu på den måde.

»Det går stærkt i København nu, og vi kan se en stigende interesse i andre store byer,« siger afdelingschef i Huscompagniet Carsten Jæger Nørbjerg.

»I starten af 00'erne så vi kun fænomenet i Storkøbenhavn, nu kan vi se det flere steder i landet,« siger administrerende direktør for Eurodan, Thomas Dahl.

Umiddelbart lyder det voldsomt, at man skal rive et hus ned, og en nedrivning kan godt løbe op i omkring 100.000 kr. Men ofte finansieres nedrivningen af, at man sparer de tilslutningsafgifter, man ellers ville skulle betale, hvis man byggede på en ny grund.

Men det er ikke hele forklaringen. Det handler i høj grad om livsstil, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

»Det er en generel trend, at vi flytter til storbyen i denne tid. Og i København er der ingen nye byggegrunde, men mange gamle huse. Den lave rente betyder også, at det er billigere at låne den ekstra million, et sådant projekt måske koster. Der er noget at give af, hvis man eksempelvis kan gå fra en varmeregning på over 30.000 kr. om året til 10.000 kr.,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Så groft sagt bruger man energibesparelsen til at betale for den højere husleje.

»I den sidste ende kan det være en god forretning, for man får en højere salgspris for et nyt, energivenligt hus,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det er typisk, når en boligejer beslutter sig for at renovere taget, køkkenet eller badeværelserne, at beslutningen om at bygge nyt dukker op. Det skyldes, at det er relativt dyrt at bygge til, og de store vedligeholdelsesudgifter forsvinder i en årrække, fordi de er omfattet af garantien, når der bygges nyt.

Men idéen skal komme fra boligejeren selv, understreger Carsten Jæger Nørbjerg.

»Det er i hvert fald ikke os, der skal fortælle en boligejer, at hans hus bare kan rives ned. Der er mange følelser involveret i at være husejer. Men vi er selvfølgelig klar til at tage dialogen, for i mange tilfælde kan det godt betale sig.«

Foruden København ses udviklingen også i Aarhus, Aalborg og visse steder i byer som Odense og Esbjerg.

På det seneste er der kommet flere eksempler på folk, der vælter deres gamle hus og bygger nyt.

»De finder ud af, at de ikke orker at skulle skabe sig en ny bekendtskabskreds, de bor tæt på byen og er glade for at have en høj hæk. For dem er det en god idé at blive boende,« siger Carsten Jærger Nørbjerg.

En af fordelene ved at bo centralt er, at man ofte kan spare bil nr. to. Også denne besparelse kan indgå i boligbudgettet.

Foruden parcelhuse ses tendensen også på fritidshusmarkedet. Der er ofte tale om gamle fritidshuse med god beliggenhed i kendte sommerhusområder.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr. ekstra i et realkreditinstitut:

  30-årigt 2,5 pct. lån F5-lån F3-lån
Årlig ydelse efter skat 46.807 42.296 41.988
Afdrag efter fem år 124.280 162.572 165.157

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.