Ombudsmand styrker forbrugerne i sager om kortmisbrug
Forbrugerombudsmanden styrker beskyttelsen af de forbrugere, der uretmæssigt får trukket penge på deres konto.
Et nyt notat fra Forbrugerombudsmanden skaber nu klarhed over forbrugernes klagefrister i forbindelse med fund af fejl og misbrug af betalingskort.
Den nye fastsættelse af indsigelsesfristen ved uretmæssige kontotræk giver dig 13 måneder til at opdage om din konto er blevet misbrugt, mens du har pligt til at fremsætte klagen senest 14 dage efter du opdager fejlen.
Dermed ændres en praksis, hvor bankerne selv har defineret reglerne på området.
Forbrugerrådet Tænk, Finansrådet samt Finans og Leasing erklærer sig enige i Forbrugerombudsmandens notat.
Notat fjerner uklarhed om indsigelsesfrist
Ifølge Forbrugerombudsmanden er notatet blevet til på baggrund af en sag fra 2013, hvor GE Money Bank bestred, at en kundes indsigelse var rettidig, idet kunden ifølge banken havde udvist passivitet.
”Det har især været uklart, hvornår indsigelsesfristen begyndte at løbe, og hvorvidt forbrugeren kunne miste retten til at gøre indsigelse på grund af passivitet,” siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.
Forbrugerombudsmanden opfordrer desuden branchen til at tænke i nye praktiske løsninger med henblik på, at forbrugerne får konkret kendskab til uretmæssige træk på deres konti.
”Nu er det ikke længere nok, at banken bare sender et kontoudtog og antager, at forbrugeren opdager fejlen på den måde. Nu er vejledningen fastsat sådan, at jeg helt konkret skal gøres opmærksom via målrettet kommunikation omkring hændelsen,” fortæller Vagn Jelsøe, der er vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk.