Privatøkonomi

»Boligmarkedet er knækket«

På trods af stigende hussalg følger priserne ikke med. Tredje kvartals salgspriser øger kløften mellem landsdelene.

Artiklens øverste billede
Der er fortsat store forskelle i husprisændringerne, afhængig af hvor i landet man kigger.

Der bliver fortsat længere til Storbydanmark fra Udkantsdanmark.

Huspriserne buldrer frem i Hovedstaden og maver sig frem i Østjylland. Sådan har det været i lang tid, og længe har det lydt, at udviklingen begyndte at brede sig.

Men ud over de to regioner, er der ikke meget pris-positivt i dagens godtepose fra Realkreditrådet: Boligmarkedsstatistikken.

Boligmarkedet har fået en mavepuster.

»Det er tiende kvartal i træk, at huspriserne stiger i Hovedstaden. I den samme periode er huspriserne i landets øvrige regioner stort set uændrede. Vi venter med andre ord stadig på, at de berømte ringe i vandet skal brede sig fra Hovedstaden til resten af landet,« siger direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

Boligmarkedsstatistikken, som udkom onsdag, viser, at priserne på parcel- og rækkehuse faldt med 1,1 pct. fra 2. til 3. kvartal 2014 for landet som helhed.

Kigger man regionalt, steg priserne i København, Nordsjælland og Østjylland. Bortset fra Bornholm faldt priserne i samtlige øvrige landsdele.

Årsagen er, at positiv befolkningstilvækst og forbedret økonomi primært fokuserer sig omkring disse områder.

I København er huspriserne over det seneste år steget med 8,8 pct. og 4,0 pct. i henholdsvis by- og omegnskommunerne. I Nordsjælland er huspriserne steget med 5,7 pct., mens de er steget med 2,3 pct. i Østsjælland. Tallet er 0,2 for Østjylland.

På landsplan ligger priserne på parcel- og rækkehuse dog gennemsnitligt 1,4 pct. højere end sidste år, men det er primært grundet prisstigninger i og omkring Hovedstaden, der trækker tallet op.

Ringene i vandet mudrer til, lyder det fra Sydbank, som mener, at »boligmarkedet er knækket«.

»Der har ellers i årets første to kvartaler været tegn på fremgang i det meste af landet, men med dagens tal er udsigten til en bredt funderet fremgang på boligmarkedet blevet mere sløret,« siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

På kommunalt plan oplevede 51 ud af de 94 kommuner, der er tal for, en stigning i huspriserne. Men målt på kvartalet er det faktisk kun i region hovedstaden, at priserne steg fra 2. til 3. kvartal, lyder det fra Danske Bank.

»Der har været snakket meget om, at prisstigningerne i København ville sprede sig til resten af landet, men vi må desværre indtil videre konstatere, at det mest er blevet ved snakken,« siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

Han mener, at det er de rekordlave renter, der giver anledning til, at priserne stiger klart mest i København. Her har renterne et større prisgennemslag end i resten af landet, da den gennemsnitlige belåning både absolut og i forhold til indkomsterne er væsentligt større, hedder det.

Fundamentet rokker stadig, hedder det fra BRFkredit.

»Dagens tal vidner om, at den fremgang vi har oplevet på boligmarkedet i 2014, stadig bæres af et skrøbeligt fundament, hvor vi godt kan opleve kvartaler med tilbagegang,« lyder det fra seniorøkonom i BRFkredit, Mette Bjarnholt.

Ikke alle er lige pessimistiske. Boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann, erkender, at dagens tal er en skuffelse, men kan stadig se lyspunkter i tallene.

»Selv om huspriserne falder, må udviklingen alligevel betragtes som positiv. Det skyldes, at prisfaldet er mindre, end det prisfald man skulle forvente på denne årstid i et stabilt marked. Normalt er det nemlig sådan, at hver gang sommeren går på hæld, så falder boligpriserne er smule. Det er måske ikke så underligt, eftersom det alt andet lige er sværere for køber at vurdere en boligs kvaliteter, når haven slumrer i brungrå farver, end når bugnende blomsterbede pryder haven i sommermånederne,« siger hun.

Mæglerkæden Home mener, at det er positivt, at selvsamme boligmarkedsstatistik viser betydelig fremgang i antallet af handler.

»Det vigtigste signal i dagens statistik – og vores egne statistikker – er, at vi oplever fremgang i handlerne over hele landet. I alle regioner er der flere hushandler i år,« siger relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Han beroliger desuden med, at Homes boligprisindeks viser, at priserne stiger ind i fjerde kvartal. Faktisk viser tallene, at huspriserne fra oktober til november steg 1,0 pct. i gennemsnit. Det er mere end lejlighederne, som ifølge samme statistik steg 0,7 pct., og den næststørste månedlige husprisstigning i år kun overgået af juni.

Boligmarkedsstatistikken udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening, Realkreditrådet, Realkreditforeningen og Finansrådet i fællesskab.

Boligprisindekset offentliggøres af Home og Danske Bank hver måned. Indekset måler de reelle salgspriser og læner sig op af tallene fra Realkreditrådet og Danmarks Statistik.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.