Privatøkonomi

Pensionskunder ser bort fra folkepensionsalder

Over halvdelen af de adspurgte kunder i Danica Pension vil gå på pension, når de runder 65 år, selv om de tidligst kan få folkepension som 67-årige.

Mange pensionskunder på 55 år eller derover har mulighed for at gå på pension inden folkepensionsalderen. Den mulighed får mange yngre danskere ikke. Tegning: Niels Bo Bojesen

Politikerne lægger op til, at danskerne skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, men alligevel ønsker en større gruppe danskere at trække sig tilbage fra arbejdetsmarkedet, inden de kan hæve folkepensionen.

Det viser tal fra pensionsselskabet Danica Pension, der har spurgt 30.000 af deres kunder på 55 år eller derover, om hvornår de vil gå på pension.

Selv om medlemmer af denne gruppe tidligst kan få folkepension, når de er fyldt 67 år, ønsker 11,5 pct. at på pension, inden de er fyldt 65 år, mens 52,7 pct. vil nyde deres otium fra den dag, de fylder 65 år. For dem, der er under 52 år, bliver folkepensionsalderen hævet til 68 år.

Selv om det koster knaster for unge at spare nok op til at kunne gå på pension som 65-årig, har mange af de adspurgte kunder i Danica Pension rent faktisk råd til at kunne trække sig tilbage, inden de har nået folkepensionsalderen.

Hos konkurrenten PFA Pension oplever man også, at mange kunder gerne vil gå på pension, inden de når folkepensionsalderen. Mange bliver dog skuffede, når realiteten går op for dem.

»Rigtig mange har i øjeblikket en drøm om at gå som 60-årige. Det har brændt sig ind på nethinden, fordi det var muligt tidligere. Den drøm er ved at smuldre nu, og det gør utrolig ondt på folk. Man kan simpelthen se, hvordan håbet slukkes i øjnene på dem, når de indser det,« siger Carsten Holdum, leder for kundetillid i PFA Pension.

Han peger samtidig på, at det fremover bliver endnu sværere at gå på pension, inden man har nået folkepensionsalderen.

»Hvis du er relativt ung i dag bliver din pensionsalder løbende skruet opad. Min oplevelse er, at få vil have råd til at gå fra som 65-årig. Jeg tør ikke sige det mere præcist,« siger han.

Hvis du er relativt ung i dag bliver din pensionsalder løbende skruet opad. Min oplevelse er at få vil have råd til at gå fra som 65-årig. Jeg tør ikke sige det mere præcist

Carsten Holdum, chef for kundetillid, PFA Pension.

Ser man isoleret på gruppen over 55 år, er situationen en anden. Blandt de 30.000 kunder i Danica, der er 55 år eller derover og som har svaret på spørgsmålene, har 58 pct. råd til at gå på pension som 65-årig.

»Det tal overrasker mig ikke, for mange af vores kunder har sparet op til deres pension gennem hele deres liv, og de har sparet op ud fra et ønske og en forventning om, at de kunne gå på pension som 65 år,« siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Danica Pension.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job